NEVREME ODNELO I MOST: Velike padavine i snažni vetrovi izazvali brojne probleme širom Crne Gore

M. S. - V. V.

20. 11. 2022. u 13:09 >> 13:29

JAK vetar i snažne padavine podigli su reke i poplavili domove i lokale širom Crne Gore. Padalo je drveće, ali i mostovi.

НЕВРЕМЕ ОДНЕЛО И МОСТ: Велике падавине и снажни ветрови изазвали бројне проблеме широм Црне Горе

Foto M. S.

Zbog nevremena, brojni delovi zemlje ostajali su bez struje, a stigla su i upozorenja da ni voda svuda nije za piće.

Na severu kiša bez prekida pada tri dana. Na reci Pčinji u opštini Kolašin, u blizini magistralnog puta Kolašin-Crkvine voda je srušila i most u Lugovima.

Visok vodostaj Lima i pritoka koje nadolaze, prete priobalnom delu pored njih. U beranskom naselju Donji Talum visok vodostaj Lima uticao je na podzemne vode, tako da voda preti kućama, a nekoliko ulica je pod vodom.

- Strahujemo od nabujalih Lima i Bistrice i njihovog izlivanja iz korita. Hitno je zasedao Opštinski tim za zaštitu i spasavanje. Doneta je odluka da se obiđu sva ugrožena mesta i preduzmu neophodne mere. Opštinski tim će danas tokom čitavog dana obilaziti najkritičnija mesta - izjavio je predsednik opštine Berane Vuko Todorović.

U Beranama već dva dana voda nije za piće, a slično je i u Bijelom Polju. Od poplava se strahuje i u Plavu, Andrijevici, Mojkovcu...

Olujni vetar napravio je probleme i na Cetinju - oboreno je stablo u Donjem polju, koje je prilikom pada oštetilo strujne vodove.

U noći između subote i nedelje kroz Herceg Novi, protutnjao je ciklon fobos. Za kratko vreme, od 19.50 do 21.30, palo je 88 litara kiše po metru kvadratnom, a u toku cele noći 124 litra. Severni i severoistočni vetar dostizali su na udare brzinu do 90 kilometara na čas.

Zbog nevremena su magistrala i pojedine ulice u gradu tokom oluje pretvorene u prave bujice, bilo je poplavljenih prizemnih prostora u Meljinama, Zelenici, Igalu, gradskoj luci na Škveru, sitnijih odrona, oborenih stabala, u naselju Gomila i u Bijeloj, kod hotela "Park". Pripadnici Službe zaštite i spasavanja su ispumpavali vodu iz objekta "Feral" na Škveru, a izašli su na teren i u bivšem krugu PKB u Zelenici.

U dva navrata je u gradu nakratko nestajala struja. Sve dežurne komunalne službe bile su na terenu. Meteorolozi i za danas najavljuju zahlađenje, pa opet jaku kišu.

U PODGORICI PADALA STABLA

- ZBOG jakog vetra i obilnih padavina došlo je do odvaljivanja većih grana na više lokacija u gradu - saopšteno je iz "Zelenila" Podgorica.

- Ekipe su na terenu i rade na što bržoj sanaciji posledica kako bi se obezbedili nesmetani uslovi za kretanje pešaka i saobraćaja.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki