OD DRITANOVE VLADE “DVA PUTIĆA”: Ministarstvo finansija zboravilo Barane

B. DABIĆ

06. 11. 2022. u 16:20

Svaki metar regionalnog puta između Crne Gore i Albanije je koristan, ali poslednja najavala Vlade Dritana Abazovića “podgrejala” je uzavrelo nezadovoljstvo meštana Mrkojevića koji na ovu deonicu puta čekaju 40 godina.

ОД ДРИТАНОВЕ ВЛАДЕ “ДВА ПУТИЋА”: Министарство финансија зборавило Баране

Foto:B.D.

 Vlada je u junu donela odluku da se 500.000 evra, sredstava za rekonstrukcijudionice  puta R 29,  Bar –Sukobin,   usmere  u drugi projekat na severu Crne Gore što je rezultiralo i protestima meštana Mrkojevića tokom leta koji su u znak nezadovoljstva obustavljali saobraćaj na frekventnoj deonici tražeći da se Opštini Bar vrati novac i uloži ga u  put R29.

Deonica ovog puta je na teritoriji opština i Bara i Ulcinja. Dok Barani traže svoj novac, Ulcinjani su dobili sredstva sa “posebnog računa” ministarstva finansija.

Tokom vikenda iz  Opštine Ulcinj su obavili su da su sa posebnog računa Ministarstva finansija obezbedili 436.000  evra za dionicu od kružnog toka u Vladimirskim Krutama do Kameničkog mosta  

Tim sredstvima  je Opština Ulcinj obezbedila iz državnog budžeta nedostajućih 436 hiljada evra za eksproprijaciju zemljišta za potrebe proširenja puta od kružnog toka u Vladimirskim Krutama do Kameničkog mosta.

Predsednik Opštine  Ulcinj Omer Bajraktari je  na svom Fejsbuk profilu, naveo da je reč o uplati novca sa posebnog računa Ministarstva finansija, zahvaljujući se tom Vladinom resoru za podršku i na saradnji.

 Bajraktari je kazao da će eksproprijacija zemljišta na teritoriji ulcinjske Opštine početi već tokom naredne sedmice.

Podsjetimo, Opština Bar uplatila u decembru prošle godine Vladi preko 600.000 evra za eksproprijaciju zemljišta za put, taj projekat  još nije ni započet.

Meštani Mrkojevića tokom letnjih mjeseci su  protestvovali jer je  novac iz budžeta opštine Bar Vlada preusmerila   za rekonstrukciju regionalnog puta Bioče-Mateševo-Kolašin.

Projekat rekonstrukcije Regionalnog puta R29 kroz Mrkojeviće je Opština Bar definisala kao jedan od prioritetnih razvojnih projekata

PODSEĆANjE NA SPORAZUM O SUFINANSIRANjU

Podsetimo, sporazum  o sufinansiranju rekonstrukcije regionalnog puta R-29 Bar- Kamenički most-Krute potpisali su 6.avgusta 2020. predsednik Opštine Bar Dušan Raičević, tadašnji  predsednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić i direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača u Opštini Bar.

Uski kolovoz na dionici od oko 14 kilometara , od tunela Ćafe preko Mrkojevića do Kameničkog mosta, planiran je kao moderna saobraćajnica savremenih standarda, koja će povezati dve opštine Bar i Ulcinj, ali i Crnu Goru sa susednom Albanijom.

Tada je rečeno da je projekat vrijedan oko 12 miliona evra, a početak realizacije je planiran za 2021.godinu.

Prema potpisanom sporazumu, Uprava za saobraćaj iz  budžetske 2021. godine  planirala je  i sredstva za rekonstrukciju regionalnog puta R-29 Bar- Kamenički most-Krute, dok je opština Bar preuzela obavezu eksproprijacije zemljišta za realizaciju projekta.

Aktivnosti Opštine Bar  bile su na izradi elaborata, geodetskim snimanjima , a na  Upravi je obaveza izrade glavnog projekta.

ŠTA JE URADILA UPRAVA ZA KATASTAR I DRŽAVNU IMOVINU

Bez rešenja imovinsko pravnih odnosa nema uslova za rekonstrukciju puta kroz Mrkojeviće, poručili su iz  Ministarstvo kapitalnih investicija.

“Prebacivanje dela sredstava (500,000 evra od ukupno 1.340,280.93 evra planiranih za ovaj projekat za tekuću godinu) sa projekta rekonstrukcije puta R29 na projekat priključka na auto-put nije izvršilo Ministarstvo kapitalnih investicija,  već Ministarstvo finansija ali to u svakom slučaju ne utiče i neće uticati na dinamiku realizacije rekonstrukcije regionalnog puta R29 od tunela Ćafe do Vladimirskih Kruta, naveli su iz resora ministra Ervina Ibrahimovića.

Postupak rešavanja imovinsko-pravnih odnosa ima Uprava za katastar i državnu imovinu, nad kojom nadzor vrši Ministarstvo finansija, a u skladu sa Ugovorom o sufinansiranju projekta rekonsrukcije puta. Iz ministarstva kapitalnih investicija su podsetili da   sredstva za rešavanje imovinsko – pravnih odnosa treba da obezbede Opštine Bar i Ulcinj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu