NA DNEVNOM REDU IZMENE ZAKONA O PREDSEDNIKU: Mandatara ne bira Milo, već - većina

V.K.

01. 11. 2022. u 16:27

UKOLIKO šef države odbije da dodeli mandat za sastav Vlade, mandatarom će se smatrati onaj ko ima podršku većine poslanika u Skupštini.

НА ДНЕВНОМ РЕДУ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ПРЕДСЕДНИКУ: Мандатара не бира Мило, већ - већина

Foto: Skupština CG

Ovo je suština predloženih Izmena i dopuna zakona o predsedniku Crne Gore, koje su juče posle višesatne rasprave na inicijativu Demokratskog fronta uvrštene u dnevni red Skupštine Crne Gore. Gotovo je sigurno da će 41 poslanik parlamentarne većine, sastavljene od partija pobednica izbora 30. avgusta 2020, dati glas za ovaj predlog DF.

Usvajanje ovog zakona omogućiće lideru Demosa Miodragu Lekiću da formira novu vladu, iako je predsednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno odbio da mu da mandat. Poslanik DF Predrag Bulatović saopštio je da su inicijativu potpisala 22 poslanika tog političkog saveza i Pokreta za promene. On je tražio da se o izmenama raspravlja i glasa po hitnom poskupku.

- Zahtevali smo hitan postupak donošenja ovog zakona zbog činjenice da predsednik Crne Gore nije, shodno svojoj ustavnoj obavezi, dodelio mandat za sastav Vlade kandidatu koji je dobio podršku većine od ukupnog broja poslanika Skupštine Crne Gore, čime je doveo u opasnost ustavni poredak Crne Gore - kazao je Bulatović, poručujući da su čvrsti u uverenju da su predvideli zaštitu javnog interesa.

- Ovaj akt rešava krizu u Crnoj Gori i pat-poziciju koja postoji. Ovim zakonom nije oduzeta nijedna nadležnost predsedniku Crne Gore, ali je otvorena mogućnost da obnovi konsultacije sa svim političkim subjektima ako postoji demokratski kapacitet i da nakon obnovljenih procedura Miodrag Lekić dobije mandat i počne formiranje Vlade.

Iz Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata i Liberalne partije, međutim, poručuju da predložene izmene zakona predstavljaju rušenje Ustava Crne Gore. Šef poslaničkog kluba DPS Danijel Živković kazao je da se radi o "ustavnom puču"!

- Ostalo je još da neko uđe u zgradu Predsedništva i pokuša da iseli predsednika. Ovim izmenama zakona targetira se direktno Milo Đukanović. Ovo što vi predlažete vrlo brzo će biti zaustavljeno na ovaj ili onaj način - poručio je Živković poslanicima Demokratskog fronta.

Dragutin Papović (DPS) rekao je da se ovim predlogom direktno obesmišljavaju nadležnosti i obaveze predsednika Crne Gore. On se pozvao na član 360 Krivičnog zakona, kojim je predviđena zatvorska kazna za pokušaj promene ustavnog uređenja Crne Gore.

Poslanik SDP Adnan Striković takođe smatra da su izmene zakona neustavne i da se "silom" pokušava prekrojiti Ustav Crne Gore. Njegov kolega iz Socijaldemokrata Boris Mugoša smatra da je o izmenama zakona trebalo da se izjasne skupštinski odbori, dok poslaniku Andriji Popoviću (LP) nije jasno kako planiraju da zakonom promene ustavne nadležnosti predsednika Crne Gore.

URA ĆE GLASATI - ZA

Premijer Dritan Abazović izjavio je da ne vidi ništa sporno u tome da se preciziraju nadležnosti predsednika države.

- Građanski pokret URA glasaće za izmene Zakona o predsedniku. Ustavni sud je jedina relevantna adresa da se dokaže da li je nešto ustavno. DPS je imao šansu da glasa za sudiju Ustavnog suda i da taj sud zajednički deblokiramo, da imamo adresu gde ovo zakonsko rešenje ili neko drugo može da se proveri - kazao je Abazović.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja