PRIMENITI ZAKON I NA SPOMEN PLOČU U MORINJU: Opština Kotor uložila žalbe na sva dosadašnja rešenja Uprave za inspekcije

V.V. - V.K.

31. 10. 2022. u 15:52

INTERESOVANjE javnosti za rasplet situacije oko postavljanja, potom očekivanog uklanjanja sporne i neprimerene spomen ploče u Morinju ne jenjava. Danas se tim povodom oglasio predsednik Optine Kotor Vladimir Jokić i saopštio da su iz Opštine Kotor uložili žalbe na sva dosadašnja rešenja Uprave za inspekcijske poslove, a protiv Ranka Krivokapića i Raška Konjevića je formiran predmet u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.

ПРИМЕНИТИ ЗАКОН И НА СПОМЕН ПЛОЧУ У МОРИЊУ: Општина Котор уложила жалбе на сва досадашња решења Управе за инспекције

Foto: Printskrin

Jokić se do sada, kako navodi uzdržavao od komentara kako oni ne bi bili zloupotrebljavani u političke svrhe i kako bi „ostavio dovoljno prostora državnim organima da ovu temu iskomuniciraju sa Republikom Hrvatskom u pokušaju da spreče narušavanje odnosa dve prijateljske zemlje koje bi bilo uzrokovano nezakonitim i neodgovornim postupanjem dva bivša ministra u Vladi Crne Gore“ naveo je Jokić.

U nastavku saopštenja Jokić podseća da su bivši ministri Ranko Krivokapić i Raško Konjević 10. oktobra ove godine u Mornju postavili spomen obeležje, suprotno zakonima i bez prethodnih odluka Vlade Crne Gore i Skupštine opštine Kotor.

A neophodno je bilo: pribaviti odluku Vlade Crne Gore da se postavi spomen obeležje za značajan događaj koji se desio pre manje od 50 godina, zatim su nadležni opštinski organi morali pribaviti od Ministarstva kulture saglasnost na predlog izgleda i sadržaja spomen obeležja, a na kraju i da se oko svega izjasni Skupština opštine Kotor.

-U konkretnom slučaju nije urađen niti jedan od ovih koraka.

Ceneći delikatnost slučaja i činjenicu da su ova lica svojim neodgovornim ponašanjem doveli u zabludu i nosioce vlasti Republike Hrvatske, obavio sam konsultacije sa predsednikom Vlade, gospodinom Dritanom Abazovićem, kako bi Vlada i on o ovim činjenicama obavestili Republiku Hrvatsku i razjasnili nastalu situaciju. 

Inspektorka za kulturna dobra je izvršila nadzor nad Opštinom Kotor i nada mnom kao odgovornim licem, te donela Rešenje kojim nam se nalaže da mi uklonimo predmetnu ploču, nakon čega je donela i Rješenje kojim se prekršajno kažnjavam zbog neuklanjanja ploče.

Imajući u vidu navedene okolnosti, potencijalne zloupotrebe događaja i narušavanje međunarodnih odnosa države Crne Gore, ni Opština Kotor, ni ja u svojstvu predsednika nismo do danas ukazivali na propuste u radu inspekcije, iako sam kao subjekat nadzora pohvalio delovanje inspekcije.

Jokić dalje navodi da „shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru i drugim zakonima, Opština Kotor nije mogla biti subjekt nadzora niti se njoj moglo staviti na odgovornost uklanjanje predmetne ploče.“

To se može naložiti isključivo Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu odbrane, onima koji su tu ploču i postavile, a ako oni ne postupe po Rešenju, Uprava za inspekcijske poslove mora angažovati izvršnu službu i sama ukloniti ploču, saopštio je Jokić.

Prema njegovoj oceni Opština Kotor i on su „mimo zakona i tendeciozno stavljeni u centar ovog događaja“ a trpeli su „zarad opšte društvene koristi i zbog odnosa države Crne Gore sa Republikom Hrvatskom.“

Na kraju, naglašava da se Opština Kotor ne protivi postavljanju spomen obeležja na objektu u Morinju, ali u skladu sa zakonskom procedurom i na osnovu pravosnažne presude Višeg suda Crne Gore, saopštio je predsednik kotorske Opštine Vladimir Jokić.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)