ZAGREBU ZASMETALO UKLANJANJE LAŽI: Uoči skidanja sramne spomen-ploče u Morinju uključili se i susedi

V. KADIĆ/ V. VUJNOVIĆ

24. 10. 2022. u 07:05

SRAMNA spomen-ploča koja danima "visi" na zidinama nekadašnjeg vojnog magazina u Morinju nadomak Kotora, koji čuvaju pripadnici Vojske Crne Gore, trebalo bi da bude danas uklonjena po nalogu Uprave za inspekcijske poslove.

ЗАГРЕБУ ЗАСМЕТАЛО УКЛАЊАЊЕ ЛАЖИ: Уочи скидања срамне спомен-плоче у Морињу укључили се и суседи

Krivotvorenje istorijskih činjenica, Foto Vlada CG

Ovaj objekat je tokom 1991/92. bio sabirni centar za ratne zarobljenike sa dubrovačkog ratišta u kojem niko nije ubijen, a obeležje su 10. oktobra, bez najave, postavili crnogorski ministri odbrane i spoljnih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa kolegama iz susedne Hrvatske Gordanom Grlić-Radmanom i Tomom Medvedom. Na ploči piše da je tokom "velikosrpske agresije na Hrvatsku na tom mestu bio logor, takozvani Centar Morinj (3. 10. 1991. - 18. 8. 1992) za zatočene hrvatske civile i borce". U međuvremenu, Konjević i Krivokapić su smenjeni, a sporna ploča izazvala je reakciju i ministra bez portfelja u Vladi Crne Gore iz Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića, koji je podneo ostavku.

- Podnosim ostavku na mesto ministra u Vladi Crne Gore. Smatram da je motiv za smenu ministara u već smenjenoj vladi postavljanje spomen-ploče u Morinju, a da su uzroci mnogo dublji, ali i očigledni - Konjević i Krivokapić smenjeni su jer brane interese Crne Gore i zastupaju fundamentalne vrednosti na kojima počiva njena državnost - naveo je Vuksanović.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je da najava uklanjanja spomen-ploče u Morinju ne sme obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori i poručilo da pozdravlja inicijativu i postavljanje tog obeležja, kao veliki korak za jačanje dobrosusedskih odnosa i suočavanje s prošlošću. U saopštenju se ističe da je predsednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović odlučio podneti ostavku na dužnost ministra tehničke Vlade Crne Gore, ističući da su "čast i pijetet prema žrtvama ratne agresije važnije od svih privilegija".

Vojska Crne Gore kraj obeležja, Foto TV Nikšić

Ovaj čin, dodaje se, samo je nastavak komemoracije kada su prošle godine hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić-Radman i njegov tadašnji crnogorski kolega Đorđe Radulović zajednički obeležili 30 godina od formiranja sabirnog centra.

Na krivotvorenje istorijskih činjenica, pogotovo onih iz devedesetih godina prošlog veka upozorio je nevladin sektor u Crnoj Gori, Javni servis RTCG, i predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore Radan Nikolić.

- Prevršili ste svaku meru i pali na nivo čiji je simbol vaš često korišćeni morinjski svedok Metodije Prkačin iz Dubrovnika, koji je početkom devedesetih, između ostalog, reketirao bogate Dubrovčane, tražeći pozamašne sume novca za navodno obezbeđenje njihovih kuća i druge imovine - naveo je Nikolić u otvorenom pismu, dodajući da će uslediti odgovor boraca. - Biće prijava prekršajnih i krivičnih. Niko nije pobedio istinu. Što je više zakopavate u zemlju, to će silnije izbiti na površinu. Tako će ovih dana izbiti u javnost stravična istina o splitskoj Lori koju su poratno, sporazumom državnih tužilaštava, zakopale Crna Gora i Republika Hrvatska.

PROŠIRUJU LISTU LOGORAŠA

U PISMU Radan Nikolić ističe da se početkom ovog meseca po narudžbi hrvatskih ministarstava spoljnih, evropskih poslova i hrvatskih branitelja ponovo medijski aktivirao slučaj navodnog ratnog zločina u Morinju, okončanog pravosnažnom presudom.

- I sve to uz najavu proširene liste morinjskih logoraša, dodatnih zahteva za materijalno obeštećenje navodno oštećenih logoraša i proizvoljnu tvrdnju kako je veliki broj njih, po izlasku iz sabirnog centra za ratne zatobljenike u Morinju, preminuo od posledica "stravične torture". Da bi sve to bilo ubedljivije, preko bivših ministara Krivokapića i Konjevića, protivzakonitim postavljanjem spomen-ploče "hrvatskim civilima i braniocima" u Morinju, umešali ste i Vladu Crne Gore - podsetio je Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!