HRVATSKA SE UPLIĆE U UNUTRAŠNJE STVARI CRNE GORE: Oglasio se Zagreb zbog najave uklanjanja ploče u Morinju

V. K.

22. 10. 2022. u 20:48

HRVATSKO Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova saopštilo je da najava uklanjanja spomen-ploče u Morinju ne sme obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori i poručilo da pozdravlja inicijativu i postavljanje te spomen-ploče, kao veliki korak za jačanje dobrosusedskih odnosa i suočavanje s prošlošću.

ХРВАТСКА СЕ УПЛИЋЕ У УНУТРАШЊЕ СТВАРИ ЦРНЕ ГОРЕ: Огласио се Загреб због најаве уклањања плоче у Морињу

Foto: Čitalac Novosti

- Nedavni događaji politizovanja spomen-ploče i najavljivanja njenog uklanjanja, na mestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori, koja je otkrivena u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva obrane Crne Gore 10. oktobra 2022., ne sme obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori - naveo je MVEP, prenosi HRT.

Ovaj čin, dodaje se, samo je nastavak komemoracije kada su prošle godine hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman i njegov tadašnji crnogorski kolega Đorđe Radulović zajednički obeležili trideset godina od formiranja sabirnog centra.

- Pozdravljamo ovogodišnju inicijativu i realizaciju postavljanja spomen-ploče, koja je veliki korak za jačanje dobrosusedskih odnosa i gradnju mostova prijateljstva, te suočavanje s prošlošću. To je ujedno civilizacijski čin i kulturološka gesta, ispravni put prema evropskoj porodici kojoj Crna Gora i pripada. U skladu sa univerzalnim vrednostima, ovo je nedvosmisleno jasan putokaz Crne Gore za snaženje evropske perspektive, kao i primene evropskih vrednosti i načela međunarodnih konvencija. Jednako tako, to je važan čin priznanja zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u ime agresora", ističe MVEP.

U saopštenju se ističe da je predsednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović odlučio podneti ostavku na dužnost ministra tehničke Vlade Crne Gore, ističući da su "čast i pijetet prema žrtvama ratne agresije važniji od svih privilegija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti