U BUDVI POČEO NAJVAŽNIJI REGIONALNI SKUP U OBLASTI GINEKOLOGIJE: Došli stručnjaci iz celog sveta

B.Radivojević

22. 09. 2022. u 11:30

U BBUDVI je danas počeo XXI Međunarodni simpozijum Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

У БУДВИ ПОЧЕО НАЈВАЖНИЈИ РЕГИОНАЛНИ СКУП У ОБЛАСТИ ГИНЕКОЛОГИЈЕ: Дошли стручњаци из целог света

Foto: Jutjub printskrin/ RTS Beogradska hronika Jutarnji program

Na najvažnijem regionalnom skupu iz oblasti ginekologije, koji se završava u subotu, učesnici će slušati čak 80 predavača iz 14 zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke države, Francuska, Italija, Austrija, Portugal, Grčka, Rumunija,Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Češka, kao i država konstitutivnih članica Udruženja.

Simpozijum se realizuje zahvaljući gostoprimstvu Udruženja ginekologa i akušera Crne Gore. Tokom tri kongresna dana predavači će u 15 sesija deliti znanja, razmišljanja i ideje. Program Simpozijuma obuhvata novine iz ginekologije, akušerstva, perinatologije, ginekološke onkologije, vantelesne oplodnje, infertiliteta i minimalno invazivne hirurgije.

-Posebno smo ponosni što su kao predavači po pozivu učešće na Simpozijumu prihvatili dr Jeanne Conry, predsednica Međunarodne federacije ginekologa i opstetričara (FIGO), krovne organizacije ginekologa i opstetričara u svetu, čija članica je i naše Udruženje, prof. Basil Tarlatzis, predsednik Evropskog borda i koledža ginekologije i akušerstva (EBCOG), prof. Teresa Woodruff koja je osnovala Konsorcijum onkofertiliteta - kaže profesor dr Aleksandar Stefanović, Predsednik Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

-Među inostranim predavačima na čije učešće u radu Simpozijuma smo ponosni je i prof. Diogo Ayres-de-Campos, predsednik Evropske asocijacije perinatalne medicine i prof. Philippe Morice iz Francuske, bivši predsednik Evropskog udruženja za ginekološku onkologiju i član ESGO Operativne grupe za očuvanje fertiliteta.

Profesor Stefanović kaže da je učešće ovako velikog broja najpoznatijih imena i vodećih svetskih stručnjaka iz različitih oblasti ginekologije i akušerstva, svojevrsno priznanje Udruženju ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

-To je i potvrda da je u svetu prepoznat značaj naših višegodišnjih napora da podignemo nivo naše profesije. Na ovaj način ginekolozi-akušeri iz celog regiona će imati priliku da najnovija saznanja dobiju direktno od eminentnih svetskih stučnjaka i da kroz diskusiju razreše dileme i nedoumice- kaže profesor Stefanović.

Prateći savremene svetske tendencije i potrebe kliničke prakse nedavno je osnovano Udruženje za očuvanje fertiliteta i onkofertilitet Srbije. U okviru ovogodišnjeg Simpozijuma UGOSCGRS održava se i Prvi međunarodni simpozijum Udruženja za očuvanje fertiliteta i onkofertilitet na kom će predavanja održati najznačajnija svetska imena iz ove široke i posebno osetljive oblasti.

-Unapređivanje reproduktivnog zdravlja je svojevrsno ulaganje u budućnost. Stoga, napredak u oblasti onkofertiliteta predstavlja važan deo ukupnih napora za unapređenje uslova za dobijanje potomstva i poboljšanje prirodnog priraštaja.Naše Udruženje je uvek požrtvovano radilo na uspostavljanju i učvršćivanju saradnje sa kolegama iz okruženja i sveta, što smo pokazali i organizacijom kongresa i simpozijuma i tokom pandemije u onlajn formatu. Poučeni pozitivnim iskustvima iz tog perioda, i ove godine smo omogućili da se neki od predavača, koji nisu u mogućnosti da lično prisustvuju skupu, uključe u rad Simpozijuma putem onlajn platformi- priča prof Stefanović.

UGOSCGRS je punopravni član FIGO-a (Međunarodne federacije ginekologa i opstetričara) i aktivno učestvuje u aktivnostima FIGO-a, sa željom da i u budućnosti doprinosi radu ove velike i značajne ogranizacije.

-Želja nam je da ovim Simpozijumom damo značajan prilog i podsticaj za dalje istraživanje, kao i svakodnevnu praksu- kaže prof. Stefanović.

RADNO

Simpozijum je počeo radno, a svečano otvaranje zakazano je za večeras, posle predavanja. Predavanja u okviru sesija počela su u 10 sati, i već u prvom kongresnom danu slušaoci će biti upoznati sa mnogim najnovijim saznanjima u oblasti ginekologije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo