RUS I NEMAC PREŽIVELI NEMOGUĆE: Proveli dan i dve noći u vrtletima Vrsute, jedan prebačen u Klinički centar (FOTO)

B. Dabić

11. 09. 2022. u 17:35

PREŽIVELI su prinudno sletanje paraglajderom na planinsku vrlet, povređeni skoro dve noći proveli u nedođiji 30-tak sati bez hrane i vode, izloženi “šibanju” vetrova, jakoj kiši i munjama.

РУС И НЕМАЦ ПРЕЖИВЕЛИ НЕМОГУЋЕ: Провели дан и две ноћи у вртлетима Врсуте, један пребачен у Клинички центар (ФОТО)

Foto: B. Dabić

Imali su sreću da u Službi zaštite Bar rade hrabri ljudi, velikog srca koji su krenuli da ih traže iako je potraga bila obustavljena zbog loših vremenskih uslova. Dvojici paraglajderista i sudbina je bila naklonjena da paraglajding uoči Baranka Tijana Mehović koja je dragocene informacije dala pripadnicima Službe zaštite i spašavanja.

Turista iz Nemačke Štefan Hajman (45) koji je jedan dan i skoro dve noći proveo na nepristupačnom terenu na planini Vrsuti zbog prirode povreda upućen je iz Opšte bolnice Bar u Klinički centar Crne Gore.

- Nakon što je odrađena dijagnostika u opštoj bolnici Bar pacijent je upućen u Klinički centar Crne Gore. Ima prelome pršljenova i kontuziju pluća - kazao je za "Novosti" direktor Opšte bolnice Bar dr Igor Karišik,

Prema rečima dr Karišika, u Opštoj bolnici Bar je zadržan ruski državljanin A.M. koji ima prelome petnih kostiju i povredu pršljena.

Ruski državaljanin A.M. upravljao je dvosedom paraglajderom kojim su poleteli u četvrtak oko 18 časova, sa vrha Vrsute (1.183 metara nadmorske visine).

Foto: Služba zaštite bar

 

Podsetimo, drama na planini Vrstuti gde se u petak celi dan tragalo za dvojicom paraglajerista okončana je srećno i obojica su pronađeni u svesnom stanju, nakon što su oko 30 sati proveli u vrletima planine iznad Bara. Dvojica stranih državljana su tokom spuštanja paraglajderom usled jakog vetra mimo njihove volje "prizemljeni" u planinske vrleti gde su proveli na nepristupačnom terenu 30–tak sati.

Pronašli su ih pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar i evakuisali uz pomoć policije, oko tri sata u noći između petka i subote po nepovoljnim vremenskih uslovima praćenim jakm kišom, vetrom i munjama.

Pronađeni su pola sata pre ponoći, na oko 100 metara od mesta na vrhu Vrsute (1.183 m.n.v). Iako je celodnevna potraga bila obustavljena oko 19 časova zbog loših vremenskih uslova i magle koja je sužavala vidna polja, pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar Aco Vulević i Dragan Radanović krenuli su u petak veče oko 23 sata put vrha Vrsute.

Uz veliku hrabrost vatrogasaca, dvojica paraglajderista su imali i sreću što je Baraka slučajno videla u kom pravcu je leteo paraglajding.

- U toku ove akcije spasavanja primali smo informacije koje su sužavale područje pretrage. U petak veče dobili smo informaciju čiji sadržaj se podudarao sa informacijama o letu paraglajdera. U ime Službe zaštite i spašavanja zahvaljujemo se sugrađanki Tijani Mehović koja nam je opisala gde je videla paraglajder, kazao je Vulević za Novosti.

Uspeli su da ih pronađu. Acu i Draganu u pomoć je priteklo još 10 kolega vatrogasaca i četiri policajca. Akcija spašavanja je okončana oko 3:30 kada su dvojicu povređenih paraglajderista preuzele ekipe Hitne pomoći Bar.

PILOT LETEO BEZ ODOBRENjA

Njih dvojica su poletjeli sa Vrsute u 17:45, a prethodno se Štefanova žena paraglajdingom spustila sa ove planine u Bar.

Ruski državljanin, A.M. je pilot sa dvadesetogodišnjim stažom u upravljanju paraglajderima. Međutim, nadležne institucije nisu izdale odorenje sa letenje paraglajderima sa Vrsute.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)