ČUDA SE DEŠAVAJU: Stranci kod Bara pronađeni živi nakon 30 sati provedenih u provaliji na planini

B. Dabić

10. 09. 2022. u 07:42

NAKON 30 sati provedenih u provaliji na planini dvojica stranaca koji su nestali u četvrtak poslepodne, pošto su paraglajdingom poleteli s vrha Vrsute iznad Bara, s visine od 1.183 metra su pronađeni i zbrinuti.

ЧУДА СЕ ДЕШАВАЈУ: Странци код Бара пронађени живи након 30 сати проведених у провалији на планини

Foto: B. Dabić

Oni su oko 30 sati proveli u provaliji na planini Vrsuta.

- Obojica su živi, pronašli smo ih nepunih pola sata pre ponoći na oko 100 metara od mesta gde su poleteli, kazao je za "Novosti" Aco Vulević iz Službe zaštite i spasavanja Bar juče ujutro.

Vulević svedoči da iako je potraga bila prekinuta zbog lošeg vremena oko 18 časova, spasioci nisu mogli da se pomire sa činjenicom da nisu našli dva čoveka i s kumom Draganom je on lično krenuo put vrhova Vrsute.

- Našoj sreći nije bilo kraja, našli smo ih obojicu, kazao je kratko Vulević.

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja Bar su počeli potragu u petak ujutro u rejonu Vrsute za nemačkim državljaninom Štefanom Hajmanom (45), turistom, i ruskim državljaninom A. M. pilotom, koji su u četvrtak poslepodne nestali tokom spuštanja.

Potragu je nakratko zaustavilo loše vreme, jaka kiša i vetar.

BILO TEŠKO

- Napominjem da je potraga bila izuzetno otežana jer mi bukvalno nismo imali ni jedan podatak koji bi nam suzio pretragu. Nestali nisu poneli mobilne telefone preko kojih bi se mogla odrediti njihova lokacija, a pilotova radio-stanica je bila isključena - rekao nam je Aco Vulević.

- Njih dvojica su poleteli s Vrsute u 17:45, a Štefanova žena ih je pogledom pratila s planine, i, kako je kazala, nešto joj je na tren odvuklo pažnju, a kada se okrenula, njih dvojice više nije bilo u vidokrugu.

U celodnevnoj potrazi za nestalim paraglajderistima, osim pripadnika barske Službe zaštite i spasavanja, bili su uključeni i Vojska Crne Gore, Uprava policije, Regionalni centar Uprave policije, Granična policija, rendžeri iz Nacionalnih parkova, helikopter i dronovi.

Direktor Direktorata za vanredne situacije u MUP Crne Gore Miodrag Bešović kazao je novinarima da ovakve potrage dodatno otežava činjenica da se u mnogim slučajevima, kada je vožnja paraglajdera u pitanju, "ne poštuje zakon, pa se poletanje ne prijavljuje niti Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, niti Operativno-komunikacionom centru Uprave policije".

DRONOVI I HELIKOPTER

U POTRAGU za nestalima u planini nad Barom bili su uključeni helikopter Vojske Crne Gore i termovizijski dron. Letelice su morale da budu povučene kada se na planinu sručila oluja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)