MILIONI ZAROBLJENI KOD MILOVOG BRATA: Ukoliko bi vratili dug, ostali bi bez minimalnog kapitala

V. Kadić

12. 09. 2022. u 07:11

ELEKTROPRIVREDA Crne Gore godinama "vuče" problem oko povraćaja subordinisanog kredita od šest miliona evra u Prvoj banci, čiji većinski vlasnik je Aco Đukanović, brat crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

МИЛИОНИ ЗАРОБЉЕНИ КОД МИЛОВОГ БРАТА: Уколико би вратили дуг, остали би без минималног капитала

Foto Novosti

Pre 12 godina EPCG je ovoj banci kada je imala problem sa likvidnošću, odobrila subordinisani kredit od deset miliona. Aneksom ugovora 2011. iznos od tri miliona je pretvoren u akcije banke po tadašnjoj nominalnoj vrednosti od 127 evra. Od preostalih sedam, jedan milion je 2012. godine vraćen EPCG uz saglasnost CBCG, ali za preostalih šest miliona bivša uprava Elektroprivrede je više puta produžavala datum dospeća, a sadašnji je do 1. aprila 2028. godine. Iz Centralne banke su upozorili da ukoliko bi Prva banka vratila Elektroprivredi kredit od šest miliona evra, više ne bi ispunjavala minimalne regulatorne zahteve za kapitalom.

Sredinom aprila iz EPCG je poručeno da proizvođači struje povlače sav svoj novac iz Prve banke - oročene depozite od osam miliona evra i pre isteka oročene, subordinisani dug od šest miliona, kao i sav novac sa tekućih računa u ovoj banci zbog lošeg odnosa menadžmenta banke i neispunjavanja dogovorenih obaveza. Glavni finansijski direktor EPCG Miro Vračar je kazao da uprava preduzeća tri meseca "moli Prvu banku" da im omogući povlačenje tri od šest miliona svog novca iz subordinisanog duga za potrebe investicije, ali da banka nije sprovela tu proceduru i pored više urgencija i sastanaka.

U poslednje vreme vrlo često se moglo čuti da Prva banka ide u stečaj i u brzu likvidaciju.

- Prva banka je decenijama glavni generator toksičnih nenaplativih kredita koje, zbog izostanka kontrole Centralne banke Crne Gore, distribuira po bankama i finansijskom sistemu, kontaminirajući tako čitav finansijski sistem - kaže za "Novosti" jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević. - Prema mojim saznanjima, vrlo brzo nakon gubitka vlasti na izborima, skinuti su bekapi podataka o istoriji poslovanja Prve banke i dislocirani su. Vredna aktiva je takođe već prebačena iz bilansa banke i ostala je prazna ljuštura.

U međuvremenu su državne kompanije povukle više od 13 miliona evra depozita iz Prve banke.

- Ako se taj trend nastavi, to može izazvati sumnju u sposobnost banke da nastavi poslovanje po načelu stalnosti - piše u izveštaju revizora Crow MNE. Poznato je da je pojedinačno najveći akcionar banke Aco Đukanović (41,5 odsto) koji preko nekoliko povezanih firmi kontroliše još oko 15 odsto akcija. Elektroprivreda kao državno preduzeće ima 19,8 odsto akcija.

ĆUTNjA GUVERNERA

PRVA banka je u velikim problemima i guverner CBCG ne sme da ćuti, što on upravo čini. Nakon više godina međunarodne podrške i ignorisanja "peglanja" bilansa i prebacivanja loših kredita drugim bankama, fondovima, IRF, od strane Prve banke, stvari se drastično menjaju. MMF je tražio od CBCG vanrednu superviziju kvaliteta aktive Prve banke, što je povereno Nemcima, koji su utvrdili veliku rupu u bilansima. Ova privatna banka pala je u probleme zbog pogrešnih poslovnih odluka, da ne pomažu braću Đukanović novcem građana - ocenjuje Nebojša Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili