KUVAJĆANI DIŽU SIDRO IZ CG: Upitna realizacija projekta "Montrose", vrednog 400 miliona, zbog propusta prethodne vlade

I. D. S.

10. 09. 2022. u 07:11

KUVAJTSKI investitor koji je planirao da na Luštici gradi luksuzni hotelski kompleks sa vilama, vredan 400 miliona evra, odlučio je da se povuče iz Crne Gore, saopštio je na jučerašnjoj sednici Vlade ministar finasija Aleksandar Damjanović.

КУВАЈЋАНИ ДИЖУ СИДРО ИЗ ЦГ: Упитна реализација пројекта Монтросе, вредног 400 милиона, због пропуста претходне владе

Foto CRE International

Takvu odluku investitor je doneo, kako kaže ministar, zbog propusta prethodne vlade. Ali je kazao i da će aktuelna vlada pokušati da postigne dogovor sa ulagačima.

Kuvajtski investitori trebalo je da izgrade turistički kompleks "Montrose" na hercegnovskom delu poluostrva Luštica, za koji je potpisan ugovor 2009. godine.

- Ministarstvu finansija je 22. jula dostavljen dopis kompanije "Nortstar" o ugovoru o zakupu zemljišta u kojem obaveštavaju Vladu o raskidanju. Oni su dali input da su se obraćali tokom 2021. godine bivšoj administraciji, koja ih nije udostojila razgovora, kako bi razgovarali o problemima koji postoje u realizaciji projekta - rekao je Damjanović. - Ova vlada je spremna da rešava sve probleme koje je zatekla, a koje neko drugi nije smeo ili hteo. U tom kontekstu smo ponovo napravili dopis preko ambasade i tražimo komunikaciju direktno sa investitorima i pozvali smo ih da dođu u Crnu Goru - rekao je Damjanović.

Damjanović je ponovio da je Ministarstvo spremno učiniti sve kako bi zaštitilo interese Crne Gore, da se u direktnoj komunikaciji otklone problemi i da se investicija realizuje transparentno.

- Krajnji rok je 23. septembar i do tada očekujem direktnu komunikaciju između Vlade i vlasnika - rekao je Damjanović.

Konzorcijum koji čine kompanije "Nortstar" i "Ekuest kapital limited Jersi" platio je gotovo četiri miliona za zakupninu skoro pola miliona kvadrata državnog zemljišta. Zakupnina se odnosi na period od 10 godina, odnosno do 26. avgusta 2023. godine.

Aleksandar Damjanović, Foto Novosti

Aleksandar Damjanović

Vlada je u septembru 2009. sa konzorcijumom potpisala ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta sa obavezom izgradnje, razvoja i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom. Taj ugovor je postao pravosnažan u avgustu 2013, kada je potpisan protokol o njegovoj pravosnažnosti, ali do danas realizovanje te investicije nije počelo. U avgustu 2013. potpisan je prvi aneks ugovora kojim je određena obaveza investitora da u narednih pet godina u prvu fazu projekta investira 141,8 miliona evra. Drugim aneksom, koji je predložen 2017. godine, smanjuje se vrednost investicije prve faze na 80 miliona, sa novim rokom od pet godina, a konstatovano je da "ugovorne strane nisu ispunile obaveze iz osnovnog ugovora. Drugim aneksom, Vlada i Opština Herceg Novi su se obavezale da obezbede infrastrukturu do lokacije gde će se graditi kompleks.

Foto: Jutjub/Skupština Crne Gore

Dritan Abazović

"NA MUFTE" - TERA ULAGAČE

DA je relizacija projekta "Montrose" važna za Crnu Goru istakao je i premijer Dritan Abazović, ali je kazao i da u njemu nisu ispunjene obaveze koje su morale da se ispune. Tvrdi da investitori odlaze jer je neko prethodno loše radio ugovore sa njima, te da se "svaka stvar završavala na mufte".

- Ako neko sedam godina ne može da uradi ono što je obećao, onda je rezigniranost investitora potpuno očekivana - rekao je Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)