POLAGANJE VENACA I CVEĆA: Obeleženo 79 godina rasformiranja logora na Mamuli

V.V.

11. 09. 2022. u 15:43

PO tradiciji, na ostrvo Lastavica, u utvrđenje Mamula koje je od ovoga leta hotelsko zdanje sa pet zvezdica, uputili su se predstavnici boračkih organizacija iz Boke i regiona, Opštine Herceg Novi, kao i opština Trebinje, Sopot, Prijepolje i Berane.

ПОЛАГАЊЕ ВЕНАЦА И ЦВЕЋА: Обележено 79 година расформирања логора на Мамули

Foto: Pres servis OHM

Oni su polaganjem venaca i cveća obeležili 79 godina od rasformiranja logora „Kampo Mamula" (14. septembr 1943).Venac su položili i predstavnici kompanije OHM Mamula koja je upravljala rekonstrukcijom tvrđave koja je bila logor u dva svetska rata, u današnji hotel.

Na inicijativu Dragane Bećirović PR savetnice OHM Mamula u znak sećanja na Iva Markovića, zatvorenika na Mamuli, koji je nedavno preminuo, odata je počast minutom ćutanja. Predsednik mesnog odbora Udruženja boraca NOR-a 1941 -1945, dr Ilija Moric kazao je da je živa vizija Mamule da se od mesta stradanja napravi mesto okupljanja, saradnje i napretka.

– Jer, ako nam istorija ne služi za pouku bojim se da će nam služiti za neko novo zlo. I upravo je Mamula mesto koje opominje koliko je kultura sećanja i učenja važna pogotovo na ovim našim prostorima, posebno danas kada su rat i stradanja tako blizu, kazao je Moric.

Moric je potom rekao da Mamula jeste arhitektonski i prirodni biser ali da je tvrđava sazidana od nečeg važnijeg, a to su znoj, suze i krv i da to ovom zdanju daje veći značaj i težinu od ostalih arhitektonskih dela u blizini.

Foto: RTHN

 

- Mamula je naš dugoročni test, da pokažemo da smo u stanju da paralelno čuvamo i baštinimo kulturu sećanja ali i da razvijamo turizam. Na nama je da obezbedimo da Mamula napreduje uprkos ideologiji, političkoj instrumentalizaciji ili normativnoj kritici. Mamula treba da napreduje, jer dok Mamula bude napredovala napredovaćemo i mi kao društvo na putu mira, razvoja i stabilnosti, uveren je Moric.

Tvrđava koju je sagradio austrougarski general Lazar Mamula kao vojno utvrđenje pretvorena je u kazamat još u Prvom svetskom ratu, a u Drugom su na OVDE tamnovali ne samo vojnici, već i stari, žene i deca. Logor je formiran naredbom italijanske okupacione komande od 30. marta 1942. godine, a do rasformiranja u neljudskim uslovima je tamnovalo 2.332 rodoljuba iz Boke, Istočne Hercegovine i južne Dalmacije.

Ovaj prostor danas predstavlja impozantno obnovljeno zdanje koje će služiti svima, a svakako će biti tu da nas podseti na one koji su svoje živote izgubili upravo ovde, bila je poruka predsednika hercegnovske SO Ivana Otovića. On je dodao da mi moramo da znamo „ko su nam bili preci, za šta su bili spremni da polože svoje živote, koji su im bili ideali" a uprkos tome „ne smemo da živimo u prošlosti – moramo gledati napred ka budućnosti u kojoj ima mesta za sve".

Hening A. Šaub , generalni menadžer hotela Mamula kazao je da obeležavanje godišnjice rasformiranja logora i dobrodošlica predstavnicima Organizacija boraca NOR-a 41/45 jeste i ostaće važan dan – svake godine jer na to obavezuje dramatična i herojska istorija.

- Naša je vizija da kreiramo novi pogled na ostrvo Mamula, pozitivniji, onaj koji ukazuje na svetliju budućnost. Poštujući prošlost i zajedno sa vama. Zbog toga uspostavljamo Memorijalnu galeriju, kazao je Šaub i sve prisutne zamolio da pomognu prikupljanju dokumenata, fotografija i informacija o prošlosti Mamule.

Ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula zakupila je na 49 godina švajcarska kompanija Oraskom. 

BONUS VIDEO: Ostrvca sačuvala grb viteza Žarka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024