BIOGRADSKI DRAGULJ SVE PLIĆI, SPAS NA ČEKANJU: CG ne reaguje na pretnju nestanka jezera, vodostaj pred istorijskim minimumom

I. D. S.

30. 08. 2022. u 06:06

VODOSTAJ Biogradskog jezera, jednog od prirodnih dragulja Crne Gore, na pragu je istorijskog minimuma.

БИОГРАДСКИ ДРАГУЉ СВЕ ПЛИЋИ, СПАС НА ЧЕКАЊУ: ЦГ не реагује на претњу нестанка језера, водостај пред историјским минимумом

Foto Fejsbuk

Kako ocenjuju u Nacionalnim parkovima, ovakvo stanje alarm je za državu da što pre učini sve što može kako bi se sprečilo nestajanje jezera. Ipak, u Ministarstvu ekologije zasada imaju samo spisak problema, a rešavanje je na čekanju.

Direktorka Nacionalnog parka "Biogradska gora" Marija Dulović očekuje da nadležno Ministarstvo nastavi ono što je najavljeno u junu ove godine, kada je prezentovan završetak prve faze istraživanja odnosno početak projekta "Rehabilitacije Biogradskog jezera". Zasada, povratnu informaciju kada bi to moglo da se desi, nema.

Dulovićeva podseća na naučne procene da se sva jezera ledničkog porekla nalaze u poslednjem stadijumu postojanja i da je teško predvideti koliko može da traje taj proces.

Smatra da je zaštita jednog od najlepših glečerskih jezera civilizacijsko pitanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)