BIRO RADA NIJE OPCIJA: Radnici nikšićke Železare štrajkuju već deset dana

I. D. S.

22. 08. 2022. u 07:26

ŽELEZARCI, koji već deset dana štrajkuju na krovu upravne zgrade fabrike, očekuju da se sudbina nikšićke kompanije reši do kraja meseca.

БИРО РАДА НИЈЕ ОПЦИЈА: Радници никшићке Железаре штрајкују већ десет дана

Foto: V. K.

Poručuju da za njih odlazak na Biro rada nije opcija, te da, ukoliko se pregovori između turskog investitora i Elektroprivrede oduže, očekuju da se nastavi i isplata zarada nakon 1. septembra, kada im ističu i ugovori.

Elektroprivreda je prošle sedmice dobila zeleno svetlo Vlade da preuzme Železaru, ali još nije poznato kada će preuzeti upravljanje od turskog investitora. Radnici očekuju da se sve reši do početka sledećeg meseca. Kako je kazao predstavnik radnika Ivan Vujović, upoznati su da su pregovori počeli.

- Iskreno se nadam da će se to što pre završiti i da su Turci ozbiljni u ovoj priči da prodaju fabriku. Kod države i EPCG mislimo da nema nekih prepreka, jer smo dobili garancije da oni žele da ovu stvar završe do kraja - kazao je Vujović.

Radnici, navodi Vujović, poručuju da neće dozvoliti da ih turski investitor nakon pomenutog datuma pošalje na biro rada.

PREGOVORI O PRODAJI

"TOŠČELIK" je pre godinu od Vlade tražio garancije da u naredne tri godine megavat-sat struje plaća po 23 evra da bi im proizvodnja bila isplativa. Agencija za kontrolu državne pomoći je to odibila, zbog čega se turski investitor odlučio na prodaju fabrike. Nakon što su prethodno propali pregovori između turskog investitora, države i nikšićke kompanije "Neksan" o preuzimanju, interesovanje je iskazao EPCG. Za to su prošle sedmice dobili zeleno svetlo Vlade, te se očekuje ishod pregovora sa Turcima.

- Nadaju se da će ako se oduže pregovori naći neko kompromisno rešenje da nastavimo da primamo zarade i posle 1. septembra - istakao je Vujović.

Prvi protesti radnika nekadašnjeg nikšićkog giganta počeli su krajem maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!