ĐUKANOVIĆ PONOVO DONEO ODLUKU: Raspisani lokalni izbori u 14 opština

V.K.

02. 08. 2022. u 16:15

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović ponovo je doneo odluku da se lokalni izbori u 14 opština održe 23.oktobra. Odluka stupa na snagu sa danom donošenja, a biće objavljene i u Službenom listu.

ЂУКАНОВИЋ ПОНОВО ДОНЕО ОДЛУКУ: Расписани локални избори у 14 општина

Foto PREDSJEDNIK.ME

Predsednikov pravni savetnik Boris Bastijančić saopštio je da je ceneći pozitivne propise crnogorskog izbornog zakonodavstva, imajući u vidu pravni vakuum koji bi nastao, te član 22 Ustava Crne Gore, kojim se jemči pravo građanima na lokalnu samoupravu,  Đukanović je doneo novu odluku.

- Predsednik Crne Gore danas je donio Odluku o obustavljanju izvršenja odluka o raspisivanju izbora za odbornike, postupajući saglasno Odluci Ustavnog suda Crne Gore, koja je stupila na snagu 1. avgusta, i ima za neposrednu pravnu posledicu ukidanje Zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi. Rečju, time je obustavljeno izvršenje odluka o raspisivanju izbora za odbornike Skupštine Glavnog grada i skupština opština: Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plužine, Pljevlja, Šavnik i Žabljak, kojima je u junu, odnosno julu mesecu ove godine istekao mandat - saopštio je Bastijančić, dodajući  da je obustavljeno i izvršenje odluka o raspisivanju prevremenih izbora za odbornike Skupštine opštine Tivat i Skupštine opštine Budva, čije je sazive prethodno raspustila Vlada Crne Gore.

- Postupanje predsednika Crne Gore, u konkretnoj pravnoj situaciji, kompleksnoj i sa aspekta našeg ustavno-pravnog sistema, zatim međunarodnih standarda i dobre prakse, takođe se naslanja i na Zakon o Ustavnom sudu Crne Gore. Naime, svako je dužan da poštuje odluke Ustavnog suda, a stavovi o određenim pitanjima izraženi u njegovim odlukama obavezujući su za sve državne organe. Stoga, predsednik Crne Gore, naročito je uzeo u obzir član 66 Zakona, prema kojem je imperativno utvrđeno da izvršenje konačnih pojedinačnih akata donetih na osnovu zakona, odnosno drugih propisa i opštih akata, odnosno pojedinih njihovih odredaba, za koje je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nisu u saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, odnosno sa Ustavom i zakonom, ne može se dozvoliti ni sprovesti, a ako je izvršenje započeto, obustaviće se - navodi se u saopštenju.

 

BONUS VIDEO:

Požar u Njivicama se širi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!