CRNOGORSKI SKIPERI JEDRILI NA KOKAINU: Evropska policija izdala saopštenje po završetku petogodišnje akcije

M. SEKULOVIĆ

31. 07. 2022. u 22:09

POSLE velike međunarodne operacije u kojoj su učestvovale policijske strukture iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Holandije, Portugalije, Srbije, Slovenije i Španije, uz podršku Evropola, iz sedište ove policijske "kompanije" saopšteno je da je akcija dovela do demontaže kriminalne organizacije koja je trgovala kokainom iz Južne Amerike i šire.

ЦРНОГОРСКИ СКИПЕРИ ЈЕДРИЛИ НА КОКАИНУ: Европска полиција издала саопштење по завршетку петогодишње акције

Policija na brodu "Aresa" maja 2019, Foto Policija Portugala

- Mreža trgovine drogom uglavnom je sačinjena od crnogorskih državljana, ali su takođe uključeni i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Srbije. Između 2019. i 2020. godine, organi za sprovođenje zakona zaplenili su više od šest tona kokaina u Arubi, Obali Slonovače, Portugaliji i Španiji. Istraga posle zaplene u Portugaliji otkrila je moguće veze između ove kriminalne mreže i mafijaške organizacije "Ndrangeta", saopštio je Evropol, uz tvrdnju da je akcija dovela do identifikacije 17 novih osumnjičenih, od kojih su 13 crnogorski državljani!

Inače, tokom istrage, 29 osumnjičenih je privedeno u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Holandiji, Srbiji, Sloveniji i Portugaliji, piše u saopštenju Evropola.

Izvučeno iz jedrilice, Foto Interpol

Da podsetimo, na dan akcije, 27. jula 2022. godine, policajci širom Evrope pretresli su 37 lokacija (jednu u Hrvatskoj, dve u Italiji, 33 u Crnoj Gori i jednu u Srbiji), uhapsili 12 osumnjičenih (jedan u Hrvatskoj, jedan u Italiji, osam u Crnoj Gori i dva u Srbiji), i zaplenjeni su skupi satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, gliseri i novac. Oglasila se i portugalska policija tvrdnjom da je razbijena kriminalna organizacija bila dominatno sastavljena od crnogorskih državljana, fokusirana na međunarodnu trgovinu drogom i koristila je jedrilice za unošenje velikih količina droge iz Južne Amerike, kažu Portugalci.

Iz Lisabona podsećaju na ranije zaplene na Azorima 2018. i 2019. godine kada su "Crnogorci" ukupno prevozili oko 1.440 kilograma kokaina...

Prvo veliko hapšenje uhodane ekipe zbilo se 30. maja 2019. godine, u arhipelagu u blizini marine gradića Horta kod Azorskih ostrva, kada je na prekookeanskom kargo brodu Yemaya pronađeno 500 paketa sa 592,9 kilograma kokaina, zbog čega su uhapšena tri pomorca iz Crne Gore, Hrvatske i Velike Britanije.

Zapaženu ulogu u švercu imao je pomorac iz Kotora Filip Radulović, koji je bio zadužen za regrutaciju 13 crnogorskih mornara i pružanje logističke podrške tokom šverca kokaina brodom Yemaya. Organizator je državljanin Italije Lučijano Kamporesi (47) iz Riminija, član mafijaške organizacije "Ndrangeta", u Italiji već osuđen na kaznu zatvora od 20 godina... To je bio signal Evropolu da se uključi u istragu, Policija je potom 27. februara 2020. godine u Arubi, jednom od ostrva u Južnom karipskom moru, na brodu "Aresa" pronašla pet tona kokaina vrednog 250 miliona evra! Uhapšeno je 11 mornara iz Crne Gore: Podgoričanin Andrija Mugoša (30), Kotorani Nikola Markić (29), Mihailo Đorđević (58), Tripo Biskupović (37), Vasko Radonjić (50), Vidoje Latković (42), Baranin Dragan Mašanović (46), Dragoljub Živković (67) sa Cetinja i Novosađanin crnogorskog porekla Nikola Martinović (42), koji je trebalo da kokain iz Kolumbije prokrijumčare do jedne od luka u Zapadnoj Evropi. Organizator šverca Damjan Vukašinović (39) uhapšen je u Beogradu sa lažnim dokumentima.

Crnogorska policija u akciji, Foto Uprava policije

CRNOGORSKA "FLORIDA"

U AKCIJI "Florida" pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja u Crnoj Gori uhapsili su Radislava Vojičića (39) iz Nikšića, Kotoranina Dejana Golubovića (62), Slavka Milića (42) iz Podgorice, Kotorane Nebojšu Pejovića (55), Jovana Ercegovića (27) i Boška Vujovića (50). Uhapšeni su i Nikola Grgurović (48) iz Danilovgrada i Marija Vojinović Radulović (34) iz Podgorice. Uprava policije saopštila je da je 28 osoba obuhvaćeno krivičnom prijavom Specijalnog državnog tužilaštva: L. C. (47) i S. A. (45), državljani Italije, zatim D. V. (39), F. R. (35), D. G. (62), N. P. (55), N. G. (48), S. M. (42), R. V. (39), I. A. (31), J. V. (26), M. R. (34), B. V. (50), M. L. (58), J. E. (27), Ž. D. (48), M. Đ. (60), V. R. (52), T. B. (39), N. M. (31), V. L. (48), N. M. (43), A. M. (32), D. Ž. (69), D. M. (48) i Z. G. (43), državljani Crne Gore, kao i S. M. (45) i A. D. (46), državljani Republike Srbije. I. A. (31), F. R. (35), M. L. (58), J. V. (26) trenutno su nedostupni nadležnim organima, a Damjan Vukašinović (39) je prethodno lišen slobode u Srbiji po međunarodnoj poternici.

Sud na Arubi osudio ih je kaznama od devet do 15 godina zatvora. Državljani Crne Gore, koje su mediji u Španiji doveli u vezu sa "škaljarskim klanom", Predrag Vujošević (47) zvani Marko i Ilija Ivanović, osuđeni su na po šest godina i četiri meseca zatvora, a Blažo Vukić na šest godina i mesec dana zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave