CRNOGORCI UDARILI NA JOŠ JEDNOG PESNIKA: Odluku o razrešenju donela ministarka koja je bojkotovala sednicu o Temeljnom ugovoru

V.K.

29. 07. 2022. u 14:55

VLADA Crne Gore donela je odluku o prestanku mandata generalnog direktora Direktorata za podsticanje i razvoj kulturno-umetničkog stvaralaštva Andrije Radulovića, najprevođenijeg pesnika u Crnoj Gori.

ЦРНОГОРЦИ УДАРИЛИ НА ЈОШ ЈЕДНОГ ПЕСНИКА: Одлуку о разрешењу донела министарка која је бојкотовала седницу о Темељном уговору

Privatna arhiva

„Razrešenje”, da li slučajno ili ne, poklopilo sa baš u trenutku dok je Radulović u Herceg Novom učestvovao na manifestaciji posvećenoj 130 godina rođenja Ive Andrića.

- Tačno je, smenjen sam sa funkcije - kratko nam je potvrdio Radulović, dok je sa akademikom Matijom Bećkovićem obilazio Njegoševu školu u tom gradu i kuću našeg nobelovca.

Među prvima je reagovao književnik Milutin Mićović koji je sa čuđenjem primio vest o razrešenju kolege po peru Radulovića, inače člana Udruženja književnika Crne Gore i jednog od osnivača Književnog društva „Njegoš”.

-Čudom se tamo i našao, jer nije bio član nijedne političke partije. On je, što je važnije, član nepodeljene Crne Gore Njegoša i Marka Miljanova. Njegovo pesničko stvaralaštvo nosi tu autentičnu Crnu Goru kao i ubedljive reflekse slovenskog i svetskog pesništva. Pošto Radulović nije partijski čovek, samim tim je bio u delikatnoj situaciji, koja ga je u sadašnjoj vladi preporučila za odstrel sa mesta direktora direktorata - kazao je Mićović, ocenjujući da je „u ovom razornom programu stradala srpska, njegoševska kultura, koja je za ovu jednosmernu, partijsku Crnu Goru postala nepodnošljiva, upravo zato što je u njoj sačuvan temelj kulturnog pamćenja državotvornog naroda i državotvorne kulture Crne Gore”.

BOJKOT

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović, pod čijim resorom je i direktorat koji je pokrivao Andrija Radulović, „istakla” se nedavno kada je bojkotovala sednicu Vlade Crne Gore na kojoj se glasalo o tekstu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!