TEŠKA UVREDA ZA ROME: Kampanja CKM "Crna Gora bez podela" pretvorila se u još jednu aferu

M. SEKULOVIĆ

23. 07. 2022. u 08:14

FOTOGRAFIJE pripadnika romsko-egipćanske populacije u radnim komunalnim odelima koje se koriste za kampanju su veoma diskriminatorne, a ova situacija je poražavajuća za kompletno crnogorsko društvo!

TEШКА УВРЕДА ЗА РОМЕ: Кампања ЦКМ Црна Гора без подела претворила се у још једну аферу

Foto: Printskrin CKM

Zahtevamo od Crnogorske kuluturne mreže (CKM) da se pod hitno prekine sa ovom kampanjom koja će ostati zabeležena u istoriji Crne Gore kao najteža uvreda i ponižavanje romskog naroda koji ima bogatu kulturu, istoriju, običaje, muziku, a posebno upečatljivu narodnu nošnju.

Ovo je saopštio izvršni direktor NVO Mladi Romi Samir Jaha, iskazujući zabrinutost i osuđujući negativnu kampanju CKM, kojom je stvorena situacija koja povlači sa sobom niz drugih pitanja, kao što su stepen ozbiljnosti i stručnosti rada nevladinih organizacija koje se očigledno vrlo površno bave romskom zajednicom, kao i nedostatak volje za suštinsko uključivanje i konsultovanje Roma.

Prema njegovim rečima, kampanja na internet portalima, pa čak i na bilbordima, naišla je na brojne negativne reakcije pripadnika romske zajednice, političkih partija, medija, a grupa mladih Roma je u znak protesta iscepala fotografiju sa bilborda na kojoj su Romi predstavljeni u "narodnoj nošnji" kao radnici komunalnog preduzeća.

Iz CKM juče je stiglo izvinjenje pripadnicima romsko-egipćanske populacije.

- Ni u primisli nismo imali nameru da ih, kroz vizual naše kampanje, na bilo koji način povredimo i omalovažimo - saopšteno je nakon sednice UO CKM posvećene prigovorima na kampanju.

- I pored toga što nismo uspeli da Romima, kao ostalim učesnicima kampanje, obezbedimo nacionalnu nošnju za fotografisanje odlučili smo se da i oni budu deo te kampanje, jer smo na njih gledali kao na ravnopravno članove zajednice, a ne kao na radnike komunalnog preduzeća.

POGREŠNE PORUKE

KAMPANjA CKM "Crna Gora bez podela" šalju pogrešne poruke i utiču na ukupni društveni ambijent jednakih šansi i mogućnosti za sve građane Crne Gore! Ovo je povodom afere koju je izazvala CKM saopšteno iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, kojim rukovodi Fatmir Đeka uz tvrdnju da se ovakvim porukama otvoreno diskriminiše romska populacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri