CRNOGORSKI VATROGASCI BEZ RADNE OPREME: Sezonu požara dočekali nespremni

I. D. S.

21. 07. 2022. u 07:45

VATROGASCI danima pokušavaju da kontrolišu požar na planini Vojnik, prethodnih dana gorelo je i u okolini Herceg Novog, u Ulcinju, Pljevljima, ali i na nekoliko lokacija na području Podgorice.

ЦРНОГОРСКИ ВАТРОГАСЦИ БЕЗ РАДНЕ ОПРЕМЕ: Сезону пожара дочекали неспремни

Foto SZiS Ulcinj

Sezonu požara, koja je, očigledno, uveliko počela, Crna Gora je dočekala nespremna. Glavni krivac za to, prema rečima prvog čoveka Direktorata za zaštitu i spasavanje MUP Miodraga Bešovića je prethodna Vlada i resor finansija koji nisu na vreme obezbedili novac za servisiranje i nabavku opreme.

Preblem su, kaže i avioni za gašenje požara, koji su bili prizemljeni, jer su godinama osiguravani u Rusiji, pa je zbog rata bilo potrebno naći nove adrese za reosiguranje.

- Vazduhoplovi MUP su osigurani, a trenutno je aktivan jedan avion za gašenje požara, koji je uz dodatne male servisne intervencije filtera, stavljen u funkciju, dok se za helikoptere još čekaju delovi. Kada stignu delovi, jedan helikopter će biti funkcionalan, a drugi treba da ide na servis - kazao je Bešović.

Miodrag Bešović, Foto gov-me

Kako se u budućnosti sezona požara ne bi dočekivala nespremno, već su počele pripreme za sledeću godinu.

- Pokrenuta je procedura i za drugi helikopter, ali za ovu godinu ne možemo računati da ćemo to završiti - naglašava Bešović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti