ZAPADNI BALKAN STRATEŠKI CILJ: Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sastao se u Podgorici sa predsednikom Crne Gore

V. KADIĆ

14. 06. 2022. u 18:05

EVROPSKA unija će uvek podržavati inicijative koje ohrabruju regionalnu saradnju, kazao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel tokom posete Podgorici nakon razgovora sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

ЗАПАДНИ БАЛКАН СТРАТЕШКИ ЦИЉ: Председник Европског савета Шарл Мишел састао се у Подгорици са председником Црне Горе

Šarl Mišel i Milo Đukanović, Foto Predsednik.me

On smatra da je bitno da to bude inkluzivan proces, dok inicijativu Otvoreni Balkan razume da je otvorena za sve države, za razliku od Đukanovića, po kome je ta priča preterano ispolitizovana i ne zaslužuje pažnju koja joj se posvećuje.

- Proces je otvoren za sve države regiona i može biti vrlo operativan. Verujem da više ekonomske saradnje može biti pozitivan korak, ali, naravno, poštujemo odluke koje su na liderima država. Razumeo sam da je to inkluzivan proces, što je važno za Evropsku uniju - rekao je Mišel.

S druge strane, Đukanović insistira da Crna Gora odluke treba da donosi u institucijama, na bazi državnih interesa.

- Čujemo šta kažu naši zapadni partneri. Pročitao sam i stav EU i SAD. Podržavaju regionalnu saradnju, uz evropske vrednosti. Ranije je lansirana ideja regionalnog ekonomskog tržišta. Dok ne iskoristimo njen kapacitet, bespredmetno je da govorimo o drugim inicijativama. Ovo pitanje je preterano ispolitizovalo i ne zaslužuje pažnju koja mu se posvećuje - poručio je Đukanović, naglasivši da je više puta rekao da je inicijativa potekla od "evroskeptika koji su u jednom trenutku posumnjali u evropsku perspektivu".

- Verujem da je budućnost realna, a sada je dodatno osnažena kroz rusku agresiju na Ukrajinu. Rusija deluje destruktivno na Evropu i pokušava da osnaži sve snage kroz evroskepticizam, da ne budem grub i kažem destrukcija prema Evropi.

Đukanović dodaje da je legitimno da svako iz svojih interesa deluje onako kako misli da je za njega najproduktivnije.

- Moramo da neutrališemo receptore za rusku destrukciju. Njih ima i u EU i na Zapadnom Balkanu - zaključio je Đukanović.

Visoki gost iz Brisela je dodao da puno evropskih lidera veruje da treba ubrzati proces integracija, zbog čega žele da iskreno razmene stavove s prijateljima sa Zapadnog Balkana.

- Jako je važno da Zapadni Balkan ostvari napredak. Vidim da postoji jaka politička volja za to. Računam da ćemo do kraja juna moći da imamo zajedničku poruku - poručio je Mišel.

IZBORI NA JESEN

MILO Đukanović je saopštio da ne vidi nijedan razlog da može doći do korekcije termina lokalnih izbora koji su zakazani za 23. oktobar.

- Odluku o terminu održavanja lokalnih izbora dobio sam na bazi dvaput izglasanih izmena Zakona o lokalnoj samoupravi, svestan da to nije ustavno-pravno savršeno rešenje, ali odlučivši da poštujem ono što je donela neupitna parlamentarna većina - poručio je Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI DETALJI O SMRTI BRANA MIĆUNOVIĆA: Sumnja se da je ovo uzrok