KONJEVIĆ IZABRAN ZA KOORDINATORA RADA BIROA ZA OPERATIVNU KOORDINACIJU Raško izabran za šefa svih službi bezbednosti u Crnoj Gori

Novosti onlajn

13. 06. 2022. u 17:22

NA PREDLOG predsednika Veća za nacionalnu bezbednost Crne Gore Dritana Abazovića, na današnoj sednici odlučeno je za koordinatora rada Biroa za operativnu koordinaciju odredi potpredsednika Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku, ministra odbrane i člana tog Veća Raška Konjevića.

КОЊЕВИЋ ИЗАБРАН ЗА КООРДИНАТОРА РАДА БИРОА ЗА ОПЕРАТИВНУ КООРДИНАЦИЈУ Рашко изабран за шефа свих служби безбедности у Црној Гори

Foto skupstina-me

- Za koordinatora za izradu i primenu Nacionalne strategije za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala Veće je na današnjoj sednici, na predlog Abazovića, imenovalo Sergeja Sekulovića savetnika predsednika Vlade za unutrašnju politiku i politički sistem, koji je u prethodnom mandatu Vlade obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova i bio na čelu međuresorske radne grupe, koja je u saradnji sa međunarodnim partnerima, izradila Nacrt strategije. Veće je zadužilo savetnika premijera Sekulovića da u narednom periodu, koordinira finalizacijom dokumenta, ali i bude koordinator primene Nacionalne strategije, nakon usvajanja pomenute na sednici Vlade - navodi se u saopštenju Vlade dostavljenom medijima.

Foto R. Koprivica

Članovi Veća su na današnjoj sednici upoznati sa stanjem i problematikom u odnosu na uslove rada i na druga pitanja koja su od značaja za rad Vrhovnog državnog tužilaštva, Specijalnog državnog tužilaštva i drugih tužilaštava, a posebno u kontekstu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Na osnovu dokumenta „Procena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori – SOCTA 2021“, Veće za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici razmotrilo predlog liste nacionalnih prioriteta u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala za period 2022. – 2025. godine i usvojilo zaključke koji se tiču sledećih oblasti: delovanja visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa, krijumčarenja narkotika, korupcije sa posebnim fokusom na korupciju na visokom nivou, ilegalne migracije i trgovinu ljudima, krijumčarenja akciznih roba, sajber kriminala, terorizma i ekstremizma, nasilja i zloupotrebe vatrenog oružja od strane operativno interesantnih lica i pripadnika organizovanih kriminalnih grupa - saopšteno je nakon sednice.

Vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Maja Jovanović i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović upoznali su Veće sa osnovnim problemima u funkcionisanju rada Tužilaštva.

Veće je zaključilo da iskazuje punu podršku Vrhovnom državnom tužilaštvu i Specijalnom državnom tužilaštvu, kao i celoj tužilačkoj organizaciji, da bez izuzetka nastave borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Na sednici Veća doneta je odluka da Ministarstvo pravde u što kraćem roku završi započetu Analizu o tehničko-materijalnim i kadrovskim potrebama u Tužilaštvu i da pomenutu Analizu predloži Vladi na rešavanje u što kraćem roku i u skladu sa mogućnostima - kaže se u saopštenju.

Takođe, na sednici Veća izmenjen je član Poslovnika o radu Veća za nacionalnu bezbednost u delu koji se odnosi na tajnost materijala, odluka i sednica Veća, a koji je bio u suprotnosti sa Zakonom o tajnosti podataka i Zakonom o osnovama obaveštajno-bezbednosnog sektora Crne Gore.

Naime, taj član je propisivao da sve što se tiče Veća bude označeno najvećim stepenom tajnosti, suprotno od drugog člana poslovnika koji je dozvoljavao da se javnost upozna o radu Veća putem saopštenja.

Foto SDP

Sednici su, pored predsedavajućeg Veća premijera Abazovića i sekretarke Veća Jelene Maraš, prisustvovali i: Raško Konjević potpredsednik Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane, Marko Kovač ministar pravde, Filip Adžić ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Damjanović ministar finansija, Ranko Krivokapić ministar spoljnih poslova i Mevludin Nuhodžić zamjenik predsednika Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore.

Sa današnje sednice Veća opravdano su izostali Savo Kentera vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbednost i Milan Knežević predsednik Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore.

(In4s)

BONUS VIDEO:

KNEŽEVIĆ U CRNOGORSKOM PARLAMENTU: Ko će nama doći na primorje ovog leta?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna