MARŽA SPUTAVA TRGOVCE: Cene prehrambenih proizvoda rastu, Vlada Crne Gore najavila mere

Z. Z.

14. 06. 2022. u 06:30

ULjE se do pre nekoliko dana moglo kupiti za malo iznad 1,80 evra. Sada je već preko 2,30. Porasla je i cena šećera sa 65 na 95 centi. Kilogram brašna se može kupiti za 64 centa najjeftinije, pa do 1,30 evra najskuplje.

МАРЖА СПУТАВА ТРГОВЦЕ: Цене прехрамбених производа расту, Влада Црне Горе најавила мере

Foto I. D. S.

I zasada se još ne zna koliko će cene osnovnih namirnica rasti iako je u parlamentu usvojen zakon o ograničavanju cena. Čekaju se podzakonski akti koji će utvrditi listu proizvoda, a u najavi je da će takvih biti 24. Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su poručili da je dokument spreman i da će brzo biti usvojen.

- Ovim zakonom je predviđeno da će Vlada, podzakonskim aktom utvrditi mere ograničavanja cena i listu proizvoda na koje se zakon odnosi - piše u saopštenju resora na čijem čelu je Goran Đurović.

- Pripremljen je Nacrt odluke o privremenim merama za ograničavanje cena proizvoda od značaja za život i zdravlje ljudi, kojim je predviđeno ograničavanje marži u trgovini na veliko i malo za sledeću grupu proizvoda: brašno, ulje, so i šećer. Nacrt je poslat predstavnicima Unije poslodavaca i Privredne komore na uvid i biće uskoro poslat Vladi Crne Gore na usvajanje.

Sadašnja situacija u prodavnicama pokazuje da trgovci svakodnevno nivelišu cene, ne samo osnovnih namirnica, već se često menjaju i cene na konditorskim proizvodima, kafi, mleku, mesu i mesnim prerađevinama.

- Manjinska vlada pala je na ispitu, pokazala je izostanak empatije prema građanima - ocenila je Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu.

NESTAŠICE

VASILIJE Kostić, ekonomski analitičar, ocenjuje da bi Crna Gora morala što pre da ograniči cene namirnica, obuzda inflaciju koja je već dvocifrena, jer, kako je rekao, preti od jeseni nestašica hrane pod pritiskom rata u Ukrajini. Tri su modela za postizanje tog cilja, kako je rekao, da se odredi gornji nivo, limitiraju trgovačke marže ili zamrznu postojeće cene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)