PREVOZNICIMA 17€ SKUPO: Utvrđene cene putarine, privrednici očekuju olakšice

Z. Z.

13. 06. 2022. u 06:55

JOŠ nema pouzdane informacije kada će biti otvorena prva deonica auto-puta od Smokovca do Mateševa. Najave su, kako poručuju iz "Monteputa", da će se njome građani i gosti voziti tokom glavne turističke sezone.

ПРЕВОЗНИЦИМА 17€ СКУПО: Утврђене цене путарине, привредници очекују олакшице

Foto N. Fifić

Pre toga objavljeno je kolika će biti putarina - od 1,50 evra za motocikle do 17 evra za autobuse i kamione. Vlasnici automobila plaćaće 3,50 evra.

Vlasnik kompanije "Lalatović", koji održava međunarodne linije, Vladan Lalatović, kaže da očekuje niže cene za autobuse.

- Smatram da je najavljena cena za autobuse od 17 evra - previsoka. Mislim da to nije konačno da će naknadno biti objavljen precizan cenovnik, jer ne može biti ista putarina za kamione i autobuse. Kategorisanje zavisi od dužine, tonaže prevoznog sredstva. Ako pak, ostanu putarine koje su objavljene, prevoznicima bi se uvećali troškovi, pa bi morali korigovati cene karata, što ne bi bilo dobro. Primera radi, u Srbiji na auto-putu "Miloš Veliki" od Čačka do Beograda, koji je dug 120 kilometara putarina za autobuse iznosi 11 evra. Malo je skuplje u Hrvatskoj i Sloveniji, jeftinije u Italiji. Tako da ako ostanu ove cene, naše putarine biće najskuplje - konstatovao je Lalatović.

Putarina i za kamione, odlukom Vlade, utvrđena je na 17 evra. Vlasnik kompanije "Franca", Hilmo Franca, ocenjuje da je to previsoka cena. Iz njegove fabrike koja proizvodi meso i prerađevine svakog dana iz Bijelog Polja do Podgorice i Primorja krene 15 ili 20 kamiona i desetak većih putničkih automobila.

- Ako se ima u vidu ta računica, putarina je previsoka i to ne samo za velike kompanije, već i manje, generalno privrednike koji imaju sopstveni prevoz robe. Zato čekamo zvaničan cenovnik, naravno uz subvencije za privredu - poručio je Franca.

Država je predvidela da će se od auto-puta do kraja godine prihodovati četiri miliona evra.

AUTO-PUT TREBA DA DONOSI PRIHODE

DA je putarina previsoka smatra i Petar Smolović, predsednik Opštine Bijelo Polje.

- Nije suština auto-puta da bude prazan, već da se sav saobraćaj usmeri na njega i da bude brži, efikasniji, sigurniji, ali i da definitivno donosi prihode kojima bi se vraćali krediti koji su uzeti za njegovo gradnju. I naravno da što pre nastavimo izgradnju druge i treće deonice, jer nam auto-put do Kolašina ne znači ništa ako se ne nastavi dalje - naglasio je Smolović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)