OD PROIZVODNJE STRUJE U CG PUNI DŽEPOVI: Subvencije privatnicima za proizvodnju zelene energije rastu, a građani bez popusta za račune

I. D. STOJADINOVIĆ

07. 06. 2022. u 07:35

SUBVENCIJE za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije plaćaju se već 12 godina, a uprkos tome što je Crna Gora davno dostigla nacionalni cilj od 33 odsto zelene energije, nema izgleda da će se građani, koji troše više od 300 kilovata mesečno, osloboditi plaćanja naknade za obnovljive izvore na računima za struju.

ОД ПРОИЗВОДЊЕ СТРУЈЕ У ЦГ ПУНИ ЏЕПОВИ: Субвенције приватницима за производњу зелене енергије расту, а грађани без попуста за рачуне

Foto: Bemaks.me

Prema podacima NVO, Akcija za socijalnu pravdu, firme koje gazduju malim hidroelektranama i vetroelektranama dobile su u proteklih sedam godina 81 milion evra subvencija za proizvedenu struju, a veruju da će se u narednih deset godina privilegovanim proizvođačima isplatiti još 200 miliona.

Iako je prethodna vlada ukinula mogućnost dodeljivanja statusa povlašćenih proizvođača novim proizvođačima mHE, stavke koje se odnose na OIE ostaju na računimam za struju. Kako je objasnio izvršni direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin, nije pristupljeno retroaktivnom ukidanju povlastica, odnosno raskidanju ugovora sa postojećim povlašćenim proizvođačima, te su sporne stavke i dalje na računima, ali se ne mogu uvećavati.

- Jedini način na koji bi se moglo obezbediti uklanjanje aktuelnih stavki sa računa krajnjih korisnika jeste odluka Ustavnog suda, kojom bi se članovi Zakona o energetici, kojima se propisuje period od 12 godina podsticaja povlašćenim proizvođačima nakon potpisivanja ugovora sa njima, a prvi je potpisan 2014. godine - proglasili neustavnim - pojasnio je Rovčanin.

NEPOZNATI PRIVILEGOVANI

U ODNOSU na ukupno isplaćeni iznos od 81 milion evra, subvencije za struju iz VE iznose 56,1 milion, od čega na "Možuru" otpada 13,1 milion, a ostatak na VE "Krnovo".

- Opšte je poznato da su u ovom biznisu privilegovane firme i pojedinci bliski vrhu DPS, dok je strano vlasništvo u VE "Krnovo" i "Možura" sakriveno, pa građani do danas ne znaju kome sve pune džepove. Projekat "Možura" je pod teškom senkom korupcije, dok je biznis proizvodnje struje iz mHE i VE postao ogledni primer funkcionisanja "zarobljene" države - navode iz ASP.

Prema podacima koje je objavila NVO ASP, od kraja 2014. godine, kada je u pogon puštena prva mHE, potrošači su platili 80.000 evra subvencija, a do početka ove godine stiglo se, ističu, do 32 mHE i dve VE - "Možura" i "Krnovo", dok su subvencije za proteklu godinu dostigle iznos od 21,6 miliona evra.

- Iznos subvencija se iz godine u godinu značajno uvećavao. Tako su potrošači 2015. godine platili 624.000 evra, godinu kasnije 2,3 miliona, 2017. godine 4,5 miliona, a 2018. godine 13,2 miliona. U 2019. godini subvencije su bile 14,9 miliona evra, u 2020. godini 19,2 miliona, a u prošloj 21,6 miliona - precizirali su iz ASP-a i dodali da subvencije samo u prva dva meseca ove godine iznose 4,5 miliona evra.

Foto: I.D.S.

 

U toj NVO podsećaju da se subvencije plaćaju od 2010. godine, ali i da ne očekuju da će građane skorije osloboditi tog nameta.

- Ukoliko ostane postojeći privilegovani zakonski okvir, za čije izmene nijedna vlada zasada nije pokazala spremnost, može se pretpostaviti da će narednu deceniju subvencije iznositi još najmanje 200 miliona evra, što će biti svojevrsna pohara potrošača zarad privatnih interesa - poručili su iz ASP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna