DO KRAJA GODINE CRNA GORA SPREMNA ZA EVROPU: Abazović optimističan posle zvanične posete Briselu i susreta sa Varheljijem

M. SEKULOVIĆ

18. 05. 2022. u 23:00

CRNA Gora ima istorijsku šansu. Ovo je period u kome treba da damo svi gas u evropskim integracijama i da ostvarimo konkretne rezultate.

ДО КРАЈА ГОДИНЕ ЦРНА ГОРА СПРЕМНА ЗА ЕВРОПУ: Абазовић оптимистичан после званичне посете Бриселу и сусрета са Вархељијем

Foto:: Tviter/Oliver Varhelji

Crna Gora je najpouzdaniji partner EU i ostaje lider u procesu pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Isporučićemo rezultate. Očekujemo podršku EU. Cilj je da razradimo politički dijalog i pokažemo da on funkcioniše u praksi, da u narednom periodu donesemo dve, tri krucijalne odluke koje bi nas vodile ka završnim merilima.

Ovo je kazao predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, nakon sastanaka održanih sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem i izvestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru Toninom Piculom u Briselu, izražavajući nadu "da završna merila Crna Gora može postići tokom češkog predsedavanja EU, koje počinje u julu i trajaće do kraja ove godine".

- Počinje ono što smo toliko želeli, a to je da menjamo percepciju Crne Gore u Briselu i menjamo percepciju vezanu za celi Zapadni Balkan - nije krio optimizam premijer Abazović.

Ove njegove reči lider Pokreta za promene Nebojša Medojević dočekao je tvrdnjom da Abazović nastavlja da radi ono što jedino zna, a to je da obmanjuje javnost i iznosi neistine.

BENEFITI OD ENERGETIKE

- OD velikog je značaja što smo pomenuli Evropski investicioni plan koji konačno treba oživeti, a koji bi mogao da pokrene velike infrastrukturne projekte u Crnoj Gori. Jedan deo projekata se odnosi na energetiku, drugi na transport i na taj način zemlja bi osetila benefite i bolje povezivanje kako u sektoru energetike tako i u transportu - poručio je Abazović video-porukom iz Brisela.

- Niko od funkcionera EU nije rekao nijednu reč o mogućem proširenju EU novim članovima, nijednu reč o članstvu Crne Gore u EU niti o mogućim rokovima i datumima - istakao je Medojević. - Na nivou EU ne postoji nijedna aktivna inicijativa za nastavak proširenja EU novim članovima. Ključni protivnici proširenja EU na Zapadni Balkan bili su Nemačka, Francuska i Holandija, koje su blokirale svaku priču na tu temu.

On tvrdi da u situaciji kada se EU suočava sa dramatičnim posledicama rata u Ukrajini i ekonomskog, finansijskog i trgovinskog rata sa Rusijom i energetskom krizom, šanse da se ponovo pokrene proces proširenja u Briselu nisu nikakve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna