BLAŽO UPAO U SAČEKUŠU: Specijalci uhapsili predsednika Privrednog suda i više stečajnih upravnika i advokata

S. Đ./M. S.

10. 05. 2022. u 07:39

PRIPADNICI Specijalnog policijskog odelenja uhapsili su predsednika Privrednog suda Blaža Jovanića, zbog osnovane sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je prethodnih godina, zloupotrebom službenog položaja i drugim krivičnim delima, oštetila državu za više desetina miliona evra.

БЛАЖО УПАО У САЧЕКУШУ: Специјалци ухапсили председника Привредног суда и више стечајних управника и адвоката

Jovanić ide ka "marici", Foto Printskrin

Zbog sumnje da su članovi organizovane kriminalne grupe uhapšeni - stečajni upravnici i advokati. Među uhapšenima su se našli Saša Zejak, Snežana Jović, Sanja Lješković i Radovan Radinović. Naš sagovornik iz istrage tvrdi da spisak još nije konačan.

Naša ekipa ispred Privrednog suda bila je od ranih jutarnjih sati. Tu je zatekla jednog od očevidaca koji nam je ispričao da je deo pripadnika SPO bio pripravan i čekao Jovanića da dođe na posao.

Pojasnio je da su inspektori u civilu, nakon što je Jovanić iza zgrade Privrednog suda parkirao službeni automobil, tražili od njega da im preda mobilni telefon, što je on i uradio. Nakon toga su zajedno pošli do njegovog kabineta, gde je do 13 sati trajao pretres i pregled predmeta, nakon čega je i zvanično uhapšen.

Po izlasku iz zgrade, a na pitanje "zbog čega ga privode", Jovanić nije želeo da da odgovor. Noseći više hiljada evra vrednu torbu "luj viton", ispod ruke, umesto lisica, on je odšetao do policijskog vozila.

Dok je pretres njegovog kabineta trajao, istovremeno su se odvijala hapšenja i pretresi i u drugim crnogoskim gradovima.

Akciju Specijalnog državnog tužilaštva i policije pozdravio je i predsednik Vlade Dritan Abazović.

- Mislim da je takozvana stečajna mafija uzela maha i nanela veliku štetu državi, i da je ovo dobar početak da se protiv toga borimo - kazao je povodom hapšenja Jovanića i nekoliko stečajnih upravnika predsednik Abazović.

- Policija je ista kao pre, a tužioci su različiti. Odmah imamo rezultate.

Iz SDT i Uprave policije se juče do poslepodnevnih časova nisu oglašavali povodom akcije hapšenja.

Foto Printskrin

Da postoji sumnja u Jovanićevo sprovođenje pravde, godinama su ukazivali novinari i nevladin sektor. Danas se to pokazalo tačnim.

SDT je još krajem 2019. počeo da istražuje da li su stečajni upravnici i sudije Privrednog suda umešani u malverzacije zbog čega je država, navodno, oštećena za desetine miliona evra.

SDT je u junu naredne godine predmet na nadležnost ustupio podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu, koje je tokom izviđajnog postupka u oktobru 2021. godine tražilo finansijsko veštačenje dokumentacije u spornim predmetima stečaja. 

Sporne odluke

SOCIJALISTIČKA narodna partija Crne Gore saopštila je da očekuje od tužilačkih i pravosudnih organa da temeljno i savesno preispitaju odgovornost uhapšenog predsednika Privrednog suda Blaža Jovanića u svim sumnjivim i kontroverznim slučajevima koji se vežu za njegovo ime.

- Jovanić je, zbog brojnih sumnjivih odluka, već godinama označen kao neko ko svoj posao ne obavlja po zakonu - kažu iz SNP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona