PRETNJE SA JEDNE ADRESE: Policija Crne Gore istražuje ko stoji iza dojava o postavljenim bombama u školama

V. N.

29. 04. 2022. u 07:26

CRNOGORSKA policija je utvrdila da su preteći mejlovi sa dojavama o postavljenim bombama, poslati desetinama škola i institucija, stigli iz inostranstva, sa iste lokacije i iste IP adrese.

ПРЕТЊЕ СА ЈЕДНЕ АДРЕСЕ: Полиција Црне Горе истражује ко стоји иза дојава о постављеним бомбама у школама

Policija u školama i javnim ustanovama, Foto M. S.

Poručuju da razloga za paniku nema, a da policija radi sve kako bi identifikovala osobe koje su pretile. Prosvetari tvrde da se ne osećaju bezbedno.

Rukovodilac Grupe za suzbijanje krivičnih dela visokotehnološkog kriminala u Upravi policije Jakša Backović rekao je da je neophodno da se smiri situacija.

- Službenici policije su angažovali sve moguće mehanizme u cilju identifikacije osoba i sprečavanja nemilih događaja. Kontradivizioni timovi su pregledali sve osnovne škole u kojima je dobijena dojava, a uključili su se i međunarodni partneri. Službenici policije su u konstantnom kontaktu sa službama koje nam mogu pomoći da pronađemo lica koja su kreirala mejl, da znamo koji su se servisi koristili za slanje mejlova i da iz određene države dobijemo podatke u cilju identifikacije IP adresa sa kojih su poslati mejlovi - kazao je Backović.

Jakša Backović, Foto Printskrin

Prosvetari strepe, jer baš kao i 1. aprila kada su takođe, stizale dojave o postavljenim bombama, nisu identifikovane osobe koje su poslale preteće poruke.

- Zato javno saopštavamo da se i dalje ne osećamo bezbedno u školama i vrtićima i pozivamo sve odgovorne, pre svega Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete, da deci i svima zaposlenima u obrazovanju u što kraćem roku stvore bezbedne uslove za rad - poručuju iz NVO Prosvetna zajednica.

Pripadnici policije ispred Opštine u Nikšiću, Foto V. K.

BROJKE

NEZVANIČNO, čak dve trećine škola u Crnoj Gori dobilo je preteće poruke o postavljenim bombama, a na toj listi su i 12 opština, kao i Služba zaštite i spasavanje, Centar bezbednosti i Komunalna policija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna