DOSLEDNOST SNP NA TASU: Socijalistička narodna partija danas bi trebalo da odluči o učešću u manjinskoj vladi

V. KADIĆ

19. 04. 2022. u 08:38

DILEMU oko učešća u manjinskoj vladi Dritana Abazovića, uz podršku DPS-a, glavni odbor Socijalističke narodne partije trebalo bi da donese danas i na taj način konačno se odredi da li će biti deo tima sa Socijaldemokratskom partijom, poraženom na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine.

ДОСЛЕДНОСТ СНП НА ТАСУ: Социјалистичка народна партија данас би требало да одлучи о учешћу у мањинској влади

Potpisnici memoranduma, Foto SNP

Na dnevnom redu očekuje se da se nađu programski prioriteti, sporazum o političkim principima i o partijama koje će učestvovati. Poznat je raniji stav partije Vladimira Jokovića da oni neće biti deo izvršne vlasti u kojoj bi bili DPS, SD i SDP. Prema statutu partije, odlučuje se dvotrećinskom većinom. Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić saopštio je da, prema informacijama koje je dobio od SNP-a, mesto šefa parlamenta pripašće poslanici te partije Danijeli Đurović.

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković poručila je Jokoviću da će se videti hoće li ostati dosledan stavu da SDP ne bude deo manjinske vlade.

- Joković može da odluči samo da li će povući potpis sa sporazuma koji je stavio sa DPS, što uporno krije. Često se poziva na čast, baš da vidimo hoće li ostati dosledan da se ne slaže da SDP bude deo vlade. Ajde, Jokoviću, stisni ako smeš, mada se ne pitaš ništa - kazala je Draginja Vuksanović Stanković.

Odugovlačenje formiranja manjinske vlade samo još više produbljuje podele u Crnoj Gori. Toga su svesne Demokrate, koje ne bi iznenadilo da se i današnja sednica GO SNP ponovo odloži.

- Zar čuveni Glavni odbor SNP-a na maratonskoj sednici koja je trajala mesec dana nije doneo odluku da SDP ne može u Vladu? Zar se nakon toga Joković i ekipa mesec dana ne zaklinjaše da tu odluku niko ne može promeniti? Je li moguće da nakon martovske moramo da čekamo aprilsku sednicu glavnog odbora o SDP, a onda majsku o Socijaldemokratama?

Verovatno ćemo čekati i junsku o DPS. Do sada smo viđali mnogo izdaja, ali ovoliko sednica glavnog odbora SNP-a o izdajama je nešto zaista neviđeno - ocenio je poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović.

DA UĐU I SOCIJALDEMOKRATE

ŠEF poslaničkog kluba DPS Danijel Živković smatra da je neophodno u manjinskoj vladi učešće proverenih građana evropskih politika u koje se sa sigurnošću svrstava i SD.

- Svaku isključivost u pogledu neuključivanja suverenističkih politika u Vladu vidim kao pokušaj dalje razgradnje državotvornog bića - ocenio je Živković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba