SLOBODAN DAN OSTAJE I U SEZONI: I pored apela privrede nedelja neradna za trgovce

Z. Z.

12. 04. 2022. u 06:34

ZASADA sve ostaje isto. Nedelja će ostati neradni dan u trgovinama. Zahtevi privrednika da se ta odredba Zakona o unutrašnjoj trgovini izmeni - bez podrške.

СЛОБОДАН ДАН ОСТАЈЕ И У СЕЗОНИ: И поред апела привреде недеља нерадна за трговце

Foto Novosti.rs

Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata, potvrdio je naša saznanja.

Nije mu jasno da privreda i dalje zahteva da se preispita ustavnost Zakona o unutrašnjoj trgovini, odnosno člana da svi zaposleni u prodavnicama nedeljom ne rade.

- Naši pokazatelji govore da prve godine nije bilo nikakvih otpuštanja u trgovini, da je poslovala pozitivno, dakle bez gubitaka - kazao je Keković.

Tumačenje privrede je drugačije. Oni ponavljaju da gube zbog neradne nedelje, brojnih verskih i državnih praznika. Uz to, kako navode, posledice po taj sektor ostavila je i kovid- kriza. Procena je da je promet opao oko 20 odsto zbog neradne nedelje. Slobodan Mikavica iz Unije poslodavaca podseća da predstoji turistička sezona.

- Teško je objasniti turisti da nedeljom ne može da kupi ono što želi. Takvih primera nema u turističkim destinacijama. Ponavljamo da neradnu nedelju treba ukinuti što pre, a mi poslovaci smo spremni da zaposlenima platimo uvećanu dnevnicu - rekao je Mikavica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?