POČELI RADOVI NA TVRĐAVI MOGREN: Budva ulaže 100.000 evra

B. Dabić

08. 04. 2022. u 08:43

TVRĐAVA Mogren jedna je od neizbežnih turističkih atrakcija u Budvi i iz tog razloga je godišnjim planom TO Budve predviđen iznos od 100.000 evra za ulaganje u izradu konzervatorskih radova i revalorizaciju ovog lokaliteta koji odavno zaslužuje da bude centralno mesto kulturnih, istorijskih i turističkih zbivanja.

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ТВРЂАВИ МОГРЕН: Будва улаже 100.000 евра

Foto: TO Budva

Arheološka istraživanja i snimanja na lokalitetu tvrđave Mogren je počeo istraživački arheološki tim Polimskog muzeja kojim rukovodi crnogorski arheolog Predrag Lutovac. Radovi se obavljaju u saradnji sa Opštinom Budva, Turističkom organizacijom opštine Budva, Komunalnim preduzećem, a trajaće narednih 30 dana.

- Nakon arheoloških istraživanja, snimanja i prikupljene dokumentacije, pokreće se postupak u Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore da se ovaj vojno-fortifikacioni objekat kategorizuje i uključi na listu kulturnih dobara Crne Gore - kaže Lutovac i naglašava značaj arheoloških istraživanja ovog lokaliteta gde je, prema njegovim rečima, moguće očekivati pokretni arheološki materijal.

IZ TO Budva navode da je konačno došlo vreme da se započnu ozbiljni pripremni, konzervatorski i drugi potrebni radovi na lokalitetu tvrđave Mogren.

- Podigli su je Austrougari 1860. godine radi zaštite grada sa zapada i nazvali su je Jaz, a ime Mogren se odomaćilo po rtu na kome se nalazi, ispod koga su dve najpoznatije budvanske plaže koje nose isto ime, podseća Nemanja Kuljača, v. d. direktora TO Budva.

Glavni gradski arhitetka opštine Budva Vladan Stevović navodi da je tvrđava značajno oštećena, te da je neophodno sačuvati preostale elemente fortifikacionog objekta. Naglašava takođe da je teško oštećena i u zemljotresu 1979. godine i da nikad nije sanirana.

- Već duže vreme radimo na pripremi neophodne dokumentacije radi sprovođenja mera sanacije, konzerviranja i stavljanja tvrđave u upotrebu – naglašava Stevović i navodi da će "Opština Budva, druge lokalne i državne institucije i ustanove preduzeti sve potrebne mere i radnje u cilju izdavanja dozvola i drugih potrebnih pravnih i logističkih radnji, kako bi sačuvali ovo kulturno dobro od daljeg propadanja, obezbedili ga za civilnu upotrebu i priveli nameni prezentacije kulturnog i graditeljskog nasleđa Budve."

Osnovna funkcija utvrđenja Mogren bila je da štiti Budvu od napada sa mora i onemogućava ulaz neprijateljskim snagama u zaliv Budve, između ostrva Sv. Nikola i rta Mogren. Nalazi se na obronku brda Spas, između najpoznatijih plaža na budvanskoj rivijeri – plaža Mogren i Jaz. Od centra Budve je udaljena manje od dva kilometra hoda preko Jadranske magistrale.

Tvrđava Mogren će u periodu rekonstrukcije biti zatvorena za posetioce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu