OD GRADSKOG GRBA DO INSTITUTA I BOLNICE MELJINE: Akcenti sa osme redovne sednice SO Herceg Novi

V.V.

07. 04. 2022. u 16:37

PRED odbornicima hercegnovske Skupštine koji danas zasedaju osmi put bile su 22 tačke dnevnog reda, a na zahtev predsednika Opštine Stevana Katića, skinuti su sa dnevnog reda predlozi odluke o donošenju izmjna i dopuna Programa privremenih obekata za period od 2019. do 2024. godine, kao i rešenja o izboru UO i Nadzora Fondacije „Aleksandar Duković".

ОД ГРАДСКОГ ГРБА ДО ИНСТИТУТА И БОЛНИЦЕ МЕЉИНЕ: Акценти са осме редовне седнице СО Херцег Нови

Fotka: RT HN

Dodata je odluka o razrešenju i imenovanju člana Saveta JU Gradski muzej i galerija i člana Saveta za zaštitu životne sredine.

Nakon kratke rasprave usvojen je predlog Odluke o izmenama i dopunama Statuta Opštine Herceg Novi kojima je utvrđena sadržina gradskog grba.

Heraldičar i autor grba, Srđan Marlović podsetio je da je pre četiri godine usvojena odluka o novom grbu i zastavi a sada je Vlada dala konačno saglasnost da na lenti stoji i natpis „Grad u ime Svetog Stefana sazdah" što je  skraćeni izvod iz „Povelje kralja Tvrtka Prvog" iz 1382. godine na staroslovenskom pismu, kojim se pominje i datum osnivanja, razlog podizanja i naziv grada kao i ime zaštitnika grada.

Marlović je napomenuo i da je  Herceg Novi jedini grad u Crnoj Gori koji ima osnivačku Povelju pa tako i svoju krštenicu. Odbornici su usvojili i predlog o bratimljenju Herceg Novog i Foče uz ocenu da to može doneti mnogo benefita za oba grada. Čulo se i podsećanje da je pobratimstvo ranije sklopljeno sa Istočnim Sarajevom i Višegradom. Broj gradova prijatelja Herceg Novog stalno raste, a predsednik Herceg Novog Stevan Katić informisao je da je predlog o uspostavljanju saradnje nedavno stigao iz Španije, iz Saragose.

I na današnjoj sednici potvrđeno je da je raspisan tender za  rekonstrukciju bazena u institutu Igalo vredan 4,5 miliona evra. 

- Očekujemo najboljeg izvođača, a Institut pruža nadopunu medicine i obavlja jedini u zemlji istraživanja, što je važno i sportistima - naglasila je Tamara Vujović.

Kao jedan od kapitalnih u poslednje vreme i prema rečima direktor Agencije za izgradnju i razvoj Aleksandra Kovačevića odbornici su usvojili predlog programa o uređenju Herceg Novi za 2022. godinu, a odbornik Nikola Samardžić je naglasio da je došlo vreme da se ulaže u Herceg Novi, navodeći putni pravac Monterose, izgradnju vodovodne infrastrukture na Luštici, rekonstrukciju Sportskog bazena u Institutu i izgradnju škole u Igalu. Odbornici DPS-a ocenili su da je dokument nepotpun. 

Podnoseći izveštaj o radu u proteklom periodu predsednik Opštine Stevan Katić je naveo da se lokalna uprav još suočava sa brojnim nasleđenim problemima za koje nema ingerencije ali da pokušava da kao posrednik pomogne u njihovom rešavanju.

- Imali smo na desetine sastanaka oko Instituta Igalo i već 11. aprila delegacija iz Herceg Novog ide u Beograd kako bi rešili dug te ustanove prema Jugobanci AD Beograd u stečaju. Naredne sedmice imamo sastanak u Ministarstvu zdravlja o Bolnici Meljine. Pokrenuli smo nekoliko stečajnih postupaka i izvršenja i kada je u pitanju Meljine kompleks ali i Vektra Boka. Neko tu nekoga štiti i ne žele da nam omoguće izvršenje niti da preuzmemo tu imovinu i na taj način naplatimo dug koji Vektra Boka ima prema Opštini. Sa druge strane Privredni sud ne želi da uvede stečaj u Vektra Boku tako da i dalje neko drži status kvo kada su u pitanju knjučni problemi. To su recidivi prošlosti jer nije došlo do ključnih promena na bitnim pozicijama kako bi se na neki način pokrenuo čitav proces - kazao je Katić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)