TELEFONI OSUMNJIČENOG ULCINJANINA I NJEGOVE PORODICE POSLATI NA VEŠTAČENJE: Abazović još nije dao iskaz tužiocu

B. D.

06. 04. 2022. u 18:00

U OSNOVNOM državnom tužilaštvu formiran je predmet povodom navodne kupovine glasova za loklane izbore u tom gradu nakon što se na društvenim mrežama pojavio audio-snimak.

ТЕЛЕФОНИ ОСУМЊИЧЕНОГ УЛЦИЊАНИНА И ЊЕГОВЕ ПОРОДИЦЕ ПОСЛАТИ НА ВЕШТАЧЕЊЕ: Абазовић још није дао исказ тужиоцу

Foto Tanjug

Akteri audio-snimka koji prikazuje navodnu kupovinu glasova u Ulcinju, nosilac liste „Za novi početak“ i kandidat za predsednika Opštine Omer Bajraktari, predsednik Demokratske partije Fatmir Đeka i komunalni inspektor u tom gradu Amir Mehmeti saslušani su u Osnovnom državnom tužilaštvu u Ulcinju. Rukovodilac ODT-a Vladimir Savović kazao je za Novosti da će u narednih nekoliko dana biti saslušan i Dritan Abazvić, a nije dao iskaz do sada jer se fozički ne nalazi u Ulcinju.

- Identifikovano je lice D.A. iz Ulcinja koje je bilo sa tom grupom kada je sačinjen taj snimak. Njemu je oduzet telefon, kao i telefoni članova njegove porodice. Telefoni su poslati na veštačenje u Forenzički centar – istakao je Savović potvrđujući da je tužilaštvo formiralo predmet o slučaju navodne kupovine glasova odmah u ponedeljak, kada se pomenuti audio-snimak pojavio na društvenim mrežama.

foto: B. Dabić

Na audio-snimku, koji je na albanskom jeziku, čuju se glasovi funkcionera koalicije „Za novi početak“, a na početku, navodno, i glas lidera građanskog pokreta URA i mandatara Dritana Abazovića. Oni, kako je to predstavljeno na snimku, razgovaraju sa nepoznatom osobom o kupovini glasova.

Snimak je titlovan i ilustrovan slikama Abazovića, Bajraktarija i Đeke, Mehmetija, dok je osoba koja treba da omogući sigurne glasove predstavljena siluetom.

Liberalna partija i Socijaldemokrate su pozvali državne organe da ispitaju autentičnost i sve navode iz audio-snimka koji upućuju na političku korupciju koja se dešava u susret ponovljenim izborima na jednom biračkom mestu u Ulcinju.

– Verujemo da će svi politički subekti pružiti potreban doprinos demokratskoj atmosferi koja garantuje slobodno izražavanje volje birača na ponovljenim izborima, bez bilo kakvog nedozvoljenog pritisaka ili uticaja na njihov izbor – istakli su iz SD-a.

Iz LP-a su naveli da je važno hitno ustanoviti istinu kako bi se zaštitila izborna volja i puni demokratski kapacitet izbornih procesa, a posebno i zato što su navodni akteri ovog snimka kandidati za najviše funkcije u novoj vladi.

– Izbor 43. vlade punog kapaciteta i integriteta od najveće je važnosti i interesa za Crnu Goru i ovakvi skandali ne smiju ugrožavati taj proces – poručili su iz LP.

Na društvenim mrežama u utorak se pojavio novi snimak navodne kupovine glasova u Ulcinju sa istim akterima. Kako se tvrdi u pitanju je kompletan audio materijal, iz kojeg su ranije objavljeni samo delovi. Ovaj audio snimak u trajanju od 11 i po minuta, objavljen je na Facebook-u.

Lider GP URA i mandatar Dritan Abazović saopštio je da će podneti krivičnu prijavu protiv N. N. lica koje je, kako je kazao, montiralo njegov glas na audio-snimku koji se juče pojavio u javnosti, uoči ponavljanja izbora u Ulcinju.

Velika izlaznost na ponovljenom glasanju u Ulcinju

Predsednik Opštinske izborne komisije Ulcinj Vladimir Filipović kazao je da ponovljeno glasanje na biračkom mestu broj 5 protiče regularno i da je velika izlaznost do 15 časova. Na biračkom mestu broj 5 upisano je 772 birača.

Podsetimo, nakon loklanih izbora u Ulcinju koji su održani 27.marta, Opštinska izborna komisija Ulcinj donela je rješenje kojim je usvojila prigovor koalicije "Za novi početak" (URA, DP, SD, SDP i AA) zbog nepravilnosti na biračkom mjestu br 5 II MZ, iza restorana Palma u Ulcinju.

Skupština Opštine Ulcinj ima 33 odbornika.

BONUS VIDEO:

CRNA GORA PAMTI: Nikšićani skupom podsetili na NATO agresiju pre 23 godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)