MITROPOLIT JOANIKIJE: Naša obaveza je da popišemo imena svih postradalih iz Crne Gore u borbi za Kosovo i Metohiju

Tanjug

24. 03. 2022. u 19:15

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas parastos žrtvama povodom 23. godišnjice agresije NATO na Srbiju i Crnu Goru i poručio da je, kako je naveo, "naša obaveza da popišemo imena svih postradalih iz Crne Gore u borbi za Kosovo i Metohiju".

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Наша обавеза је да попишемо имена свих пострадалих из Црне Горе у борби за Косово и Метохију

Foto: Mitropolija

Početak NATO agresije na današnji dan na tadašnju SRJ nazvao je "strašnim datumom" u novijoj istoriji, koji, kako je istakao vladika, mnogo podseća na 6. april 1941.

"Mi ovde u Crnoj Gori najčešće pominjemo žrtve iz Murine, jer smo videli to zgarište našim očima i znamo te porodice. Danas ta deca koja su postradala na Murinu: Miroslav, Olivera i Julija, već bi bili roditelji, da je Bog dao već bi njihova deca išla u školu. To troje dece i troje odraslih sa Murine upisani su među nevine hristolike žrtve i pribrojali se onim žrtvama, onoj deci, starcima, majkama, koji su baš u tim krajevima stradali od nacističkih Š divizija 1943. godine”, naveo je vladika, čija beseda je objavljena na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Precizirajući zašto je tokom službe pomenut veliki broj vojnika - Crnogoraca, koji su tokom 1998-1999, braneći naš narod na Kosovu i Metohiji od albanskih terorista, dali svoje živote, Joanikije je rekao da trećina porodica u Crnoj Gori, ako ne i više, ima porodično predanje, a za mnoge je i dokazano, da potiču sa Kosova.

“Njegoš je Crnu Goru nazvao kosovskim zbegom, gde se narod skrio da bi sačuvao iskru slobode, iskru časti i dostojanstva, iskru prave istinite vere. I u Crnoj Gori se živelo za oslobođenje Kosova. Toliko se pevalo u Crnoj Gori o Kosovu, a, naravno, ne može se pevati po diktatu nego se peva iz srca, naročito u doba kralja Nikole, koji je i sam pevao himnu Onamo, ''namo, za brda ona, koja je jedna od najlepših himni posvećenih Kosovu”, besedio je mitropolit Joanikije.

On je kazao da ga njegovo pamćenje seća da je Metohija oduvek pripadala Staroj Zeti i da Crna Gora na nju ima pravo, kao i se i mnogo naroda kasnije naselilo tamo, vraćajući se na svoja stara ognjišta koja su napustili posle Kosovske bitke.

"Naša je obaveza da zapišemo sva imena postradalih iz Crne Gore u borbi za Kosovo i Metohiju", rekao je Joanikije i poručio:

“Da ih unesemo u pomenik za molitveno pominjanje svih tih junaka i svih tih žrtava. Tom spisku se obavezno pridodaju i nevine žrtve troje odraslih i troje dece na murinskom mostu postradalih, koje mi pamtimo kao hristolike žrtve. A one su za zemlje NATO pakta bile samo kolateralna šteta....".

Vladika je rekao da ovome spisku treba pridodati i sve one koji su postradali od albanskih terorista na Kosovu i Metohiji posle bombardovanja, počevši od dece i omladine iz Peći, Goraždevca i sa celog Kosova i Metohije.

“I videćete da će to biti veliki spisak postradalih. Koliko je tek prognanih! Koliko je tek onih čije je srce prepuklo kada su bili prognani sa Kosova i Metohije! I za njih se takođe treba Bogu moliti”, naveo je.

Mnogi, dodao je, od Crkve očekuju da ne pominje agresiju NATO pakta na SRJ, ali "mi smo narod koji neguje pamćenje i ne možemo zaboraviti".

BONUS VIDEO: PODSEĆANjE NA NEDELA NATO SAVEZA: U Beranama još jedno sećanje na borce pale u ratovima od 1990-1999

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)