"MORAMO USPOSTAVITI DOBRE ODNOSE SA SRBIJOM" Medojević upozorava - "Ovo je lom međunarodne arhitekture bezbednosti"

Novosti onlajn

21. 03. 2022. u 15:24

PREDSEDNIK Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je sinoć gostujući u emisiji Žurnal na TV Prva da je crnogorska ekonomija pogođena od strane više kriza.

МОРАМО УСПОСТАВИТИ ДОБРЕ ОДНОСЕ СА СРБИЈОМ Медојевић упозорава - Ово је лом међународне архитектуре безбедности

Foto: Printskrin

- Pre svega imamo onu strukturnu krizu koja je rezultat pogrešnih neoliberalnih reformi gde je uništena domaća proizvodnja i gde su eliminisane robne rezerve. Država više nema mehanizme da interveniše i da pomogne privredi u ovoj teškoj situaciji. Posle toga je došla korona koja je usložila sve probleme i dokazala ranjivost naše ekonomije na ovakve šokove. Na kraju, došla je ova kriza u Ukrajini. Rusija i Ukrajina su ozbiljni igrači na svetskom tržištu žitarica, ulja i sličnih proizvoda. Naravno da će cene energenata i hrane biti formirane u ratnim uslovima - kazao je Medojević.

On naglašava da je Vlada još u vreme pandemije trebala da ponovo osnuje robne rezerve, da podstakne proizvodnju hrane u Crnoj Gori i tome slično.

- Ne samo što su prekinuti lanci snabdevanja već se cene energenata koriste kao oružje u ratu. Mi moramo transformisati našu ekonomiju zbog krize koja će trajati dugo vremena. Ovo je lom međunarodne arhitekture bezbednosti, i neće trajati kratko. Crna Gora mora da funkcioniše u uslovima takvih ratnih kirza - kazao je Medojević.

„Vlada formira cenu goriva“

Predsednik PZP-a je kazao da je Vlada ta koja formira cenu goriva po Zakonu o energetici i da hipotetički cena goriva može biti 0 evra.

- U toj ceni se nalaze berzanske cene, ali i maloprodajna cena. Vlada može zamrznuti cenu goriva na prethodni nivo ili da smanji cenu goriva, a da naftnim kompanijama iz budžeta uplati subvenciju kako bi cena ostala nepromenjena, bez obzira na promene na berzi. Za sve ovo nije potrebna Skupština. Vlada mora da deluje dnevno, i ima mogućnost ovo da ograniči - kazao je on.

On poziva i da se Vlada adaptira na ratno stanje i da sprovede ratnu ekonomiju koja nam je preko potrebna.

Foto: Printskrin Youtube/Novo jutro

Govoreći o programu Evropa sad, kazao je da ni jedan program u ratnoj krizi ne može da prođe kako je zamišljen, a posebno program Evropa sad.

- Ovo posebno važi za one koji nemaju reformskog iskustva, ne poznajete sistem, i kada je primarni cilj osvajanje što većeg broja glasova. Oni su ovim potpuno suspendovali sindikate i nisu procenili efekat na privatni sektor. Došlo je do kontrakcije u privatnom sektoru. To ne znači do gubitka radnog mesta, ali preduzetnici razmišljaju kako da isplate te zarade. Privatnik ako vidi da ide u gubitak, sprovešće određene mere - kazao je on.

Govoreći o strateškom pozicioniranju Crne Gore u ratnoj krizi Medojević kaže da je multilaterizam propao i da se više niko ne može obratiti NATO-u, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, Evropskoj Uniji, već da je sve svedeno na bilateralne odnose.

(Borba.me)

BONUS VIDEO:

MOLI SE BOGU I DRŽI SE RUSIJE: U Podgorici skup podrške bratskom narodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!