"MORAMO USPOSTAVITI DOBRE ODNOSE SA SRBIJOM" Medojević upozorava - "Ovo je lom međunarodne arhitekture bezbednosti"

Novosti onlajn

21. 03. 2022. u 15:24

PREDSEDNIK Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je sinoć gostujući u emisiji Žurnal na TV Prva da je crnogorska ekonomija pogođena od strane više kriza.

МОРАМО УСПОСТАВИТИ ДОБРЕ ОДНОСЕ СА СРБИЈОМ Медојевић упозорава - Ово је лом међународне архитектуре безбедности

Foto: Printskrin

- Pre svega imamo onu strukturnu krizu koja je rezultat pogrešnih neoliberalnih reformi gde je uništena domaća proizvodnja i gde su eliminisane robne rezerve. Država više nema mehanizme da interveniše i da pomogne privredi u ovoj teškoj situaciji. Posle toga je došla korona koja je usložila sve probleme i dokazala ranjivost naše ekonomije na ovakve šokove. Na kraju, došla je ova kriza u Ukrajini. Rusija i Ukrajina su ozbiljni igrači na svetskom tržištu žitarica, ulja i sličnih proizvoda. Naravno da će cene energenata i hrane biti formirane u ratnim uslovima - kazao je Medojević.

On naglašava da je Vlada još u vreme pandemije trebala da ponovo osnuje robne rezerve, da podstakne proizvodnju hrane u Crnoj Gori i tome slično.

- Ne samo što su prekinuti lanci snabdevanja već se cene energenata koriste kao oružje u ratu. Mi moramo transformisati našu ekonomiju zbog krize koja će trajati dugo vremena. Ovo je lom međunarodne arhitekture bezbednosti, i neće trajati kratko. Crna Gora mora da funkcioniše u uslovima takvih ratnih kirza - kazao je Medojević.

„Vlada formira cenu goriva“

Predsednik PZP-a je kazao da je Vlada ta koja formira cenu goriva po Zakonu o energetici i da hipotetički cena goriva može biti 0 evra.

- U toj ceni se nalaze berzanske cene, ali i maloprodajna cena. Vlada može zamrznuti cenu goriva na prethodni nivo ili da smanji cenu goriva, a da naftnim kompanijama iz budžeta uplati subvenciju kako bi cena ostala nepromenjena, bez obzira na promene na berzi. Za sve ovo nije potrebna Skupština. Vlada mora da deluje dnevno, i ima mogućnost ovo da ograniči - kazao je on.

On poziva i da se Vlada adaptira na ratno stanje i da sprovede ratnu ekonomiju koja nam je preko potrebna.

Foto: Printskrin Youtube/Novo jutro

Govoreći o programu Evropa sad, kazao je da ni jedan program u ratnoj krizi ne može da prođe kako je zamišljen, a posebno program Evropa sad.

- Ovo posebno važi za one koji nemaju reformskog iskustva, ne poznajete sistem, i kada je primarni cilj osvajanje što većeg broja glasova. Oni su ovim potpuno suspendovali sindikate i nisu procenili efekat na privatni sektor. Došlo je do kontrakcije u privatnom sektoru. To ne znači do gubitka radnog mesta, ali preduzetnici razmišljaju kako da isplate te zarade. Privatnik ako vidi da ide u gubitak, sprovešće određene mere - kazao je on.

Govoreći o strateškom pozicioniranju Crne Gore u ratnoj krizi Medojević kaže da je multilaterizam propao i da se više niko ne može obratiti NATO-u, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, Evropskoj Uniji, već da je sve svedeno na bilateralne odnose.

(Borba.me)

BONUS VIDEO:

MOLI SE BOGU I DRŽI SE RUSIJE: U Podgorici skup podrške bratskom narodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)