VOŽNJA PO STAROJ CENI: Taksistima obećali manje namete i povraćaj dela akciza

I. D. STOJADINOVIĆ

12. 03. 2022. u 07:39

TAKSISTI ni naredne sedmice neće povećati cene svojih usluga, iako se već početkom sedmice očekuje novo poskupljenje goriva.

ВОЖЊА ПО СТАРОЈ ЦЕНИ: Таксистима обећали мање намете и повраћај дела акциза

Borislav Pavlović, Foto I. D. S./printrskin

Iz Ministarstva finansija pomoć su im obećali kroz umanjenje akciza na gorivo, ali i amandmansko delovanje kojim bi se omogućio povraćaj dela plaćene akcize. Ipak, iz Sindikata taksista poručuju da na kraju verovatno neće moći da izbegnu povećanje cena, ali i da su protesti prevoznika gotovo izvesni.

Strukovni sindikat taksista i Odbor za taksi prevoz pri Uniji poslodavaca sastao se sa predstavnicima Ministarstva finansija. Iz resora na čijem čelu je Milojko Spajić saopštili su da će pomoći izmenom Zakona o akcizama kojom će se ona umanjiti i za više od 20 odsto. Najavili su i amandmansko delovanje kako bi se propisala mogućnost povraćaja dela plaćene akcize za nabavku goriva u industrijske i komercijalne svrhe.

Predsednik sindikata taksista Borislav Pavlović kazao je da uprkos svim dosadašnjim poskupljenjima, ali i onim koje se najavljuje za sledeću semicu, taksiti neće povećavati cene svojih usluga makar još nedelju dana. Kazao je i da bi se od protesta prevoznika odustalo ukoliko bi Skupština usvojila izmene Zakona o akcizama i ukoliko bi se prevoznicima vraćao deo plaćenih akciza, ali da je okupljanje gotovo izvesno.

Da se sednica Skupštine zakaže po hitnom postupku apeluju i iz Odbora za taksi prevoz pri Uniji poslodavaca. Predsednik Odbora Dejan Nuculović istakao je da se prevoznici suočavaju sa ogromnim troškovima i da su dovedeni u bezizlaznu situaciju i da su sa predstavnicima Ministarstva finansija razgovarali i o subvencijama na gorivo i eventualno na zarade.

RAZMATRAJU DODATNE OLAKŠICE

IZ Ministarstva finansija saopštili su da će za fiskalizovane taksiste obezbediti dodatne benefite, ali i da već razmatraju smanjenje akcize na gorivo. Akciza na dizel trenutno iznosi 44 centa po litru, a kod benzina 55 centi, tako da, ukoliko se predlog usvoji, sa pripadajućim delom PDV-a na ovaj iznos, cena goriva bi se mogla smanjiti za 11 do 13 centi po litru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda