NEMCE MAME NIŽI POREZ I LAGODAN ŽIVOT: Dok Đetići odlaze u inostranstvo trbuhom za kruhom, stranci komfor nalaze u Crnoj Gori

B. DABIĆ

28. 02. 2022. u 10:44

TREND koji je do pre neliko meseci zvučao kao nemoguća misija, postao je realnost. U Crnu Goru se doseljavaju Nemci - nemački penzioneri, poslovni ljudi, porodice sa decom.

НЕМЦЕ МАМЕ НИЖИ ПОРЕЗ И ЛАГОДАН ЖИВОТ: Док Ђетићи одлазе у иностранство трбухом за крухом, странци комфор налазе у Црној Гори

Mihail Bader (desno) sa Nemcem koji je dobio boravak, Foto B. Dabić

Podsetimo, Nemačka je jedna od obećanih zemalja za državljane Crne Gore koji su u potrazi za poslom, pogotovo od 1. marta 2020. godine kada je stupio na snagu liberalniji zakon o useljavanju stručne radne snage u ovu evropsku državu. Međutim, dok crnogorski državljani odlaze u Nemačku trbuhom za kruhom, Nemci se preseljavaju u Crnu Goru.

- Jedan od razloga zbog kojih Nemci dolaze u Crnu Goru su porezi koji su mnogo niži. U Crnoj Gori porez na dobit je od 9 do 15 odsto koji je u Nemačkoj oko 42 odsto. Zatim to je komforniji način života u periodu pandemije virusa korona. Živi se relaksiranije u Crnoj Gori. Mere u Nemačkoj su mnogo strože i to traje već dugo, ljudima stvara veliki pritisak za svakodnevni život - kaže Mihail Bader koji već 15 godina živi u barskom naselju Utjeha.

Bader navodi da ga sve više Nemaca zove zbog dolaska u Crnu Goru. Raspituju se za uslove šta im je porebno da "presele" biznis.

Bračni par iz Nemačke koji živi u Baru, Foto B. Dabić

Na pitanje koje su starosne dobi Nemci koji se doseljevaju, Bader odgovara da su se već doselili ljudi koji su penzioneri, ali ima i porodica sa decom.

- Već ima nekoliko porodica koje su došle da žive u Baru. Skoro svakodnevno dobijam upite od državljana Nemačke. Pitanja su razna: šta je potrebno za otvaranje firme, koliko koštaju nekretnine, šta je potrebno da se deca upišu u školu - kaže Bader.

Šta može nemačke državljane motivisati da se presele i za stalno nastane u Crnoj Gori, pitanje je na koje odgovore sa nevericom traže Crnogorci.

Međutim, i bračni par Joakim i Sigrid Švand, koji već desetak meseci živi u Baru pronašli su svoje razloge. Nekretnine u nemačkom gradu Hachenburgu su prodali i u barskom naselju Šušanj kupili kuću sa pogledom "i na more, i na planinu". Joakim Švand (74) je radio kao komercijalista u lancu megamarketa i ostvario je penziju od 1.600 evra.

Njegova supruga Sigrid, medicinska sestra, napustila je posao 2020. kad je proglašena pandemija virusa korona, nekoliko godina pre nego što je stekla uslove za penziju. Ona objašnjava da je posao napustila zbog opterećenja da se često testira na virus korona. Za nekoliko godina, kako kaže, i ona će dobiti svoju zasluženu penziju koja će iznositi oko 1.400 evra.

Upitani za razloge važne životne odluke - preseljenja iz Nemačke u Crnu Goru, navode klimu koja je "za zdravlje odlična".

- Ono što je presudno je činjenica da se ovde živi opuštenije, nema tog nepodnošljivog pritiska zbog mera. Teško je živeti u imperativnom sistemu. To traje dve godine - navodi Sigrid, ističući da Crna Gora ima prelepu prirodu, divan je i sever i jug.

- On naših primanja u Crnoj Gori možemo dobro da živimo, iako su neki prehrambeni proizvodi skuplji nego u Nemačkoj.

MERE PREVRŠILE MERU

AUSTRIJA je već uvela obaveznu vakcinu protiv virusa korona od februara. Kazne su od 600 do 3.600 evra za one koji neće da se vakcinišu. Predlog je da vakcina protiv virusa korona bude obavezna i u Nemačkoj.

- Ako predlog Zakona prođe u nemačkom parlamentu, to će biti dodatni pritisak na ljude kojima su mere "već prevršile meru" - kaže Bader.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)