INJEKCIJE DAJU I SA LAŽNOM DIPLOMOM: Tužilaštvo u Pljevljima istražuje sumnjiva dokumenta medicinara

M. DROBNjAK

26. 02. 2022. u 07:39

MADA odavno mnogi strahuju šta ih sve može snaći ako ih u nekoj od zdravstvenih ustanova Crne Gore sačeka medicinska sestra sa diplomom sumnjivog porekla, posebno onih izdatih od strane Srednje medicinske škole "Tutin", niko ne zna koliko je medicinskih radnika sa takvom diplomom zaposleno u zdravstvenom sistemu Crne Gore, ali ni u domovima za stare i dečjim vrtićima.

ИНЈЕКЦИЈЕ ДАЈУ И СА ЛАЖНОМ ДИПЛОМОМ: Tужилаштво у Пљевљима истражује сумњива документа медицинара

Na meti tužioca zaposleni u bolnici, Foto M. Drobnjak

Nakon što je obelodanjeno da u medicinskim ustanovama u Pljevljima radi 17 medicinskih radnika čije su diplome sumnjive, pacijenti samo ako baš moraju obraćaju se za lekarsku pomoć. Predmet u vezi sa sumnjivim diplomama otvorilo je i Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima, a istraga je u toku.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore, već tri godine, odbija da, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, odgovori koliko u zdravstvenom sistemu Crne Gore radi medicinskog kadra koje je diplome steklo u Tutinu, a za koje se sumnja da su kupljene. Dok su u Ministarstvu prosvete nauke i sporta rekli da su nostrifikovali 102 diplome pomenute obrazovne ustanove.

- Tokom 2015. i 2016. godine, nije bilo zahteva za priznavanje inostranih isprava iz Srednje škole "Tutin", dok je u 2017. godini priznato 18 diploma, u 2018. priznate su 63 diplome i u 2019. godini, tačnije do 16. jula 2019. godine priznate su 23 diplome - kazali su u Ministarstvu prosvete.

Diplome su nostrifikacijom postale validne, a kako su stečene najbolje se može zaključiti iz odgovora dostavljenog "Novostima" ranije iz Ministarstva prosvete Srbije. Oni su istakli da prilikom inspekcijskog nadzora 2019. godine, nakon čega je pomenuta škola u Tutinu zatvorena, nije utvrđen tačan broj izdatih diploma i svedočanstava jer nije bilo evidencije o upisanim učenicima.

- Matične knjige redovnih učenika nisu bile dostupne na uvid, a podaci vanrednih učenika popunjavani su tek po završetku školovanja, što je suprotno Zakonu - navedeno je iz Ministarstva prosvete Srbije uz napomenu da se validnost diplome utvrđuje posebno za svaku diplomu.

- Inspektori nisu bili u mogućnosti da sumnjive diplome ponište jer u vanrednom inspekcijskom nadzoru nije moglo da se utvrdi ni koliko je diploma izdato, kao ni kojim osobama su izdate.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je ova škola nezakonito organizovala ispite za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, da je nepravilno formirana komisija za polaganje i ocenjivanje ispita i da su pojedini pismeni zadaci i odgovori vanrednih učenika ocenjeni, a da nisu ni pregledani.

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima, samoinicijativno je formiralo predmet i istražuje sumnjive diplome.

- Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima je na osnovu teksta na jednom internet portalu, a u vezi sa informacijom o sumnjivim diplomama, formiralo predmet u cilju utvrđivanja da li u radnjama bilo kog lica ima elemenata krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti - saopštila je Nataša Bajčeta, državni tužilac i portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima.

NEMCI PRVI OTKRILI LAŽNjAKE

INTERESANTNO je da su "falš" diplome prvi otkrili poslodavci u Nemačkoj. Oni su još pre nekoliko godina stopirali zapošljavanje medicinara iz Srbije sa ispravama iz Tutina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)