ZADNJI ČAS ZA OBNOVU ZALIHA: Prvi put od 2003. godine Vlada razmatra ponovno formiranje robnih rezervi

I. D. S.

26. 02. 2022. u 06:34

VLADA Crne Gore na poslednjoj sednici odlučila je da pokrene postupak stvaranja robnih rezervi, koje u Crnoj Gori ne postoje od 2003. godine.

ЗАДЊИ ЧАС ЗА ОБНОВУ ЗАЛИХА: Први пут од 2003. године Влада разматра поновно формирање робних резерви

Foto ivestitor-me

Kako su najavili, u narednom periodu bi trebalo da se razmotri model za stvaranje zaliha, da li će se one čuvati u zemlji ili inostranstvu. Prema oceni ekonomskog analitičara Predraga Drecuna, robne rezerve nije trebalo ni ukidati, te se ugrabio poslednji momenat da se one obnove.

Moguće su tri varijante za stvaranje zaliha. Prvo rešenje bi se odnosilo na formiranje robnih rezervi u inostranstvu, drugo bi bilo skladištenje u zemlji i treća opcija je kombinacija dva prethodna, pri čemu skladišta rezervi ne bi bila u zemlji, ali bi se celi postupak vodio iz Crne Gore.

Foto Ž. Knežević

Da se sa obnavljanjem robnih rezervi moglo i moralo ranije krenuti, te da je ovo bio krajnji trenutak, jer bi jedan dan kasnije mogao da bude poguban, smatra analitičar Drecun.

- Evidentno je da država nema mehanizme kojima može da se bori protiv uvezene inflacije, jer nema svoju proizvodnju. Zato je jedan od mehanizama koji može da da razultat na kratak rok upravo dobro manipulisanje robnim rezervama. Naravno, to nije rešenje, ono može da se premosti u određenom periodu, ali ako kriza potraje, opet smo u situaciji da nam ni robne rezerve neće pomoći. Potrebno je iskoristiti vreme koje bi zalihe omogućile, da u tih nekoliko meseci krenemo u druge aranžmane koji bi na trajnijoj osnovi mogli da regulišu probleme crnogorske privrede - kazao je Drecun za "Novosti".

Kada je reč o modelima skladištenja, analitičar smatra da Crna Gora nema kapaciteta i da je realno da čuvanje robe bude u inostranstvu.

"Tanke" rezerve

PREMA nezvaničnim informacijama, Crna Gora u ovom trenutku ima rezerve hrane za tri, a goriva za dva meseca. Zakon o robnim rezervama ukinut je 2003. godine i zamenjen je Zakonom o interventnim nabavkama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna