CVETNA BAŠTA POD OTVORENIM NEBOM: Izložbom cveća počeo 53. Praznik mimoze u Herceg Novom (FOTO)

V. V.

18. 02. 2022. u 14:45

TRADICIONALNA Izložba cveća, kojom počinje 53. Praznik mimoze prvi put je organizovana na platou ispred zgrade Opštine Herceg Novi , a okupila je 11 proizvođača iz Crne Gore.

ЦВЕТНА БАШТА ПОД ОТВОРЕНИМ НЕБОМ: Изложбом цвећа почео 53. Празник мимозе у Херцег Новом (ФОТО)

Foto: Opština Herceg Novi

Izložbu je porukom da je "ceo svet bašta ali mi to zaboravljamo" otvorila Mirjana Bobić Mojsilović.

Sunčan, vedar i topao dan kakav je osvanuo u Herceg Novom, kako je rekla Mojsilović najavio je dolazak proleća.

U postavci izložbe izostalo je sobno cveće, zbog otvorenog prostora, rekla je organizatorka ovog programa Jovanka Matković.

- Imamo nekoliko propratnih izlagača koji tradicionalno dolaze na Izložbu cveća, a proizvode čajeve na prirodnoj bazi, kreme na bazi cveća i biljne sapune. Jedna devojčica pridružila nam se a tokom trajanja izložbe radiće aranžmane od cveća i od voća - kazala je Matković.

Na platou su osim mimoze koja se ove godine predivno rascvetala, zamirisale viole, ciklame, margarete, muškatle, karanfil, kamelije. Cene su povoljne kažu i proizvođači i posetioci. Na štandu Manastira "Rustovo" iz Budve mnoštvo je biljnih preparata, začina, šampona, i lekovitih vina. Biljni i cvetni, sasvim prirodni su likeri, slatko i čajevi Jelene Kostić.Izložba cveća biće otvorena do 20. febraura.

Početak Praznika mimoze obojiće tradicionalna povorka u kojoj su građani i gosti, a predvode ih Gradska muzika, mesna muzika Đenovići mažoretke i trombonjeri. Povorka će od Igala ići do centra Herceg Novog oglašavajući ovu tradicionalnu svetkovinu cveća. Za sutra (subota) planirana su dva koncerta, dva maskenbala, i velika Fešta od mimoze, ribe i vina na hercegnovskoj rivijeri.

Na koncertima nastupaju Neda Ukraden, na glavnom gradskom trgu i Nenad Knežević Knez u Đenovićima u sklopu Fešte od mimoze, ribe i vina. Tome će prethoditi šarena festivalska povorka koja će krenuti iz kompleksa Portonovi u Kumboru i ići obalom do Baošića.

Na velikom maskenbalu (subota veče) u Institutu Igalo nastupiće Goran Karan, Lapsus bend i hercegnovski sastav Egzodusi koji Praznik mimoze prate od osnivanja.

Za nedelju je u istom objektu planiran Dečiji maskenbal, a na glavnom gradskom trgu Bunt rok najt.Bunt je jedna od najdugovečnijih emisija Zabavnog programa RTS, u čijem su fokusu rok muzika i pružanje šanse mladim, neafirmisanim i demo bendovima iz regiona. Nastupiće "Lagana Sreda" šampion poslednje sezone Bunt rok festival i bend "Bolesna štenad" koji odlikuju tvrđi zvuk i provokativniji tekstovi. Ovaj koncert rezultat je saradnje Praznika mimoze i Hercegnovskog strip festivala.

Na programu i Sajam vina

Na programu Praznika mimoze ovog vikenda je i Sajam vina, u hotelu Lazure u Meljinama, sa 40 izlagača iz regiona i Evrope. Planinarska manifestacija Noć punog meseca koju organizuje PK „Subra" zakazana je takođe za subotu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)