NEGATIVAN PRIRODNI PRIRAŠTAJ U CRNOJ GORI: Samo dva meseca u “plusu”

B. Dabić

14. 02. 2022. u 00:50

NEGATIVNI prirodni priraštaj u Crnoj Gori povećava se u poslednje dve godine. Kako pokazuju najnoviji podaci Uprave za statistiku (Monstat), od 11 meseci prošle godine u samo dva meseca prirodni priraštaj je bio pozitivan i to u junu 63 i julu osam.

НЕГАТИВАН ПРИРОДНИ ПРИРАШТАЈ У ЦРНОЈ ГОРИ: Само два месеца у “плусу”

Foto P. Milošević

Tokom prvih jedanaest meseci, pokazuju podaci, preminulo je 8.365 ljudi, što predstavlja rast od preko 40 odsto umrlih u odnosu na isti presek koji je Crna Gora beležila u godinama pre pandemije, od 5.942 Osim toga, u ovom periodu tokom 2021. godine zabeleženo je i za oko 350 manje novorođene dece u odnosu na prosek, ali taj pad izražen u procentima iznosi oko pet odsto, naveli su iz Monstata.

Zabrinjavajući podatak - u 20 gradova je prirodni priraštaj negativan, što kao rezultat na državnom nivou daje da je broj umrlih za čak 1.953 veći nego broj rođenih.

Pozitivan prirodan priraštaj je samo u četiri grada, a najveći je u Podgorici, gde je broj rođenih za 252 veći od umrlih, slede Budva sa plus 94, Rožaje 50 i Tuzi 19.

U bilansu života i smrti u 2020. godini prvi put, od kada se vodi statistika, priraštaj je bio u minusu za 196. 

Šavnik bez sklopljenih i razvedenih brakova

Prema podacima Monstata za prošlu godinu, Šavnik je jedini grad u kojem nije sklopljen nijedan brak, a nije bilo ni razvoda. Razvoda još nije bilo ni u Andrijevici, Budvi, Gusinju, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Tivtu i u Tuzima. Samo jedan razvod registrovan je u Plužinama i Kolašinu, dva na Žabljaku, tri u Ulcinju. Jednocifren broj sklopljenih brakova je zabeležen u Andrijevici i to osam i u Plužinama četiri.

BONUS VIDEO - NAŠA SVETINjA, MANASTIR VISOKI DEČANI: Od Svetog Save do granata i zaštite KFOR-a

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave