PUSTOŠE ŠUME I PRETE: Planina Jelovica kod Berana postala poligon za bespravnu seču državnih stabala

M. SEKULOVIĆ

08. 02. 2022. u 08:38

POVODOM nastavka očigledno organizovanih bespravnih seča u gazdinskoj jedinici "Jelovica", u područnoj jedinici "Berane", u kojoj je došlo do verbalnog napada, pa i pretnji upućenih našim službenicima, zbog čega je jedno lice i privedeno, Uprava za šume je saopštila da ostaje istrajna u aktivnoj i najavljenoj borbi protiv bezakonja već dobro poznatih grupa koje ne prezaju od zakona i kazne!

ПУСТОШЕ ШУМЕ И ПРЕТЕ: Планина Јеловица код Берана постала полигон за бесправну сечу државних стабала

Sedište Uprave za šume , Foto Uprava za šume

Pomenuta Uprava je saopštila da su beranski čuvari šuma u mestu Griže, na putnom pravcu Lubnice - Jelovica, obilazeći teren naišli na tri izvučena čamova stabla i videli tragove kamiona koji se tu okrenuo i otišao u šumu, a primećena je i "izvidnica" od nekoliko automobila. Vrlo brzo je naišao i kamion koji je vukao bespravno posečena četiri stabla.

Ugrožena lepota Jelovice, Foto FM Lubnice

Kada su primetile policiju, šumokradice su iskočile iz kamiona i pobegle u - šumu...

- Više je nego očigledno da se radi o organizovanim grupama koje se bogate na štetu države i državnih šuma. Nažalost, nedostatak stručnog kadra nas sputava da u potpunosti ispratimo sve ove bespravne aktivnosti, u svim područnim jedinicama - kaže vršilac dužnosti direktora Uprave za šume mr Srđan Pejović, apelujući na nadležne da spreče i napade na službena lica.

Inače, samo nekoliko dana pre ove krađe, u obližnjim Lubnicama su otkrivena dva kamiona natovarena trupcima, a kada je policija započela premer bespravno posečenih stabala, iznenada se pojavila nepoznata osoba sa fantomkom na glavi koja je tvrdila da je vlasnik vozila i nikome nije dozvoljavala da mu priđe.

Kako je saopšteno iz Uprave za šume, potom je usledila salva najbeskrupuloznijih uvreda i pretnji, pa je policija intervenisala, a tužilac je naredio zadržavanje misterioznog "drvoseče".

PILANE

POSEBNO zabrinjava i to što je broj pilana u beranskoj opštini naglo porastao, a samo tokom poslednje dve godine ih je otvoreno čak pet. Ni njihovi vlasnici nisu najuzorniji, pa se povećavao i broj verbalnih, pa i fizičkih napada kako na službenike Uprave za šume, ali i inspektore šumarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)