SVETI SAVA POSTAVIO TEMELJ Mitropolit Joanikije: Srpski narod ima ogromnu odgovornost da sačuva svetosavsko nasleđe

Srna

27. 01. 2022. u 09:55

NJEGOVO visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije istakao je na svetosavskoj akademiji u Podgorici da nema oblasti ljudskog života i stvaralaštva u kojoj Sveti Sava nije postavio temelj i standard, te da srpski narod zato ima ogromnu odgovornost da sačuva to bogato nasleđe.

СВЕТИ САВА ПОСТАВИО ТЕМЕЉ Митрополит Јоаникије: Српски народ има огромну одговорност да сачува светосавско наслеђе

Foto D. Milovanović

On je na sinoćnjoj centralnoj svetosavskoj akademiji u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici istakao da Srbi kao narod od vremena Svetog Save počinju da napreduju u svakom pogledu.

- Mi smo i pre Svetog Save bili hrišćani, ali nismo bili tako utvrđeni u veri. Još je bilo hramanja i klecanja, vraćanja na paganstvo i lutanja. Iako smo imali velikih i vladara i ličnosti pre Svetoga Save, mnogi od nas nekako doživljavaju da istorija našeg roda počinje od Svetog Save - rekao je mitropolit Joanikije.

On je podsetio da istorija srpskog roda počinje mnogo ranije, ali da su se Srbi tek u vreme Svetog Save i njegovom zaslugom sabrali oko Hrista i istinski primili svetu pravoslavnu veru.

Foto: Novosti

Mitropolit Joanikije ističe da je Sveti Sava, prepun znanja i duhovne finoće, postavio najveći standard života i stvaranja u srpskom narodu.

Prema njegovim rečima, Mitropolija crnogorsko-primorska, koju je Sveti Sava osnovao kao Zetsku episkopiju sa sedištem u manastiru Svetih arhanđela na Prevlaci, živi punim životom više od osam vekova.

- I ne samo da živi i postoji, nego i stvara, obogaćuje i oplemenjuje naš narod. Koliko je svetinja podignuto, koliko se svetih Božjih ljudi iznedrilo sa područja ove mitropolije, koliko je svetitelja našlo svoj večni pokoj u svetinjama ove mitropolije, koja je lepota po našim crkvama i manastirima - od ikona, fresaka, od rukopisnih i štampanih knjiga… Koje bogatstvo našeg kulturnog nasleđa koje je oslonjeno na delo Svetog Save - podsetio je mitropolit Joanikije.

On je rekao da oni koji se protive uvođenju veronauke u škole govore "da ne može dogma da zameni nauku i kritičko mišljenje", a da se zapravo oni drže dogme i tih principa.

- Nikako da se oslobode zarobljenosti tom lažnom dogmom. Ovo moramo da napomenemo jer imamo ogromnu obavezu da sledimo put Svetoga Save, da čuvamo bogato duhovno i kulturno nasleđe i pamćenje koje baštinimo i da ga unapređujemo - naglasio je mitropolit Joanikije.

On je rekao da se na ovakvim sabranjima kao što je svetosavska akademija najbolje oseća koliko je srpski narod primio duh Svetog Save.

- To može videti i svako spolja, neka samo malo pogleda šta mi imamo, koje svetinje čuvamo, kakvu pismenost imamo, kakvi su nam običaji i toponimi u Crnoj Gori. Crna Gora je sva oznamenovana imenom Svetog Save, uzduž i popreko - od manastira Savine do Savinog bora, Savinog oka i Savinog kuka… I mnogim drugim znamenjima, a posebno crkvama i manastirima - rekao je mitropolit Joanikije.

Foto Z. Jovanović

On je poručio da su sveti vladika Nikolaj i svetopočivši mitropolit Amfilohije pravi sledbenici Svetog Save.

U umetničkom delu programa učestvovali su protojerej Nikola Pejović, Hor "Sveti apostol i jevanđelist Marko", Hor "Sveti Kozma Etolski", gudački kvartet "The Lords of the strings", škola veronauke podgoričkog sabornog hrama, "Đurđevdansko kolo" i guslar Ranko Bojić.

Svetosavskoj akademiji je prethodila večernja služba koju je služio mitropolit Joanikije uz sasluženje podgoričkog sveštenstva. 

BONUS VIDEO: 

SVEČANOST U HRAMU SVETOG SAVE: Patrijarh podelio božićne paketiće mališanima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu