MEDOJEVIĆ UPOZORIO CRNU GORU: Vlada postaje izvor nelikvidnosti privrede, Spajić obmanjuje javnost

Novosti online

14. 11. 2021. u 15:25

LIDER Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da ministar finansija Crne Gore Milojko Spajić “preko svog vrlo dobrog druga Janka Odovića cenzuriše plaćanja i izvršenja obaveza potrošačkih jedinica, kao što je to radio u protivustavno i protivzakonito uvedenom režimu privremenog finansiranja”.

МЕДОЈЕВИЋ УПОЗОРИО ЦРНУ ГОРУ: Влада постаје извор неликвидности привреде, Спајић обмањује јавност

Foto: Printscreen/TV Prva

- Majki i Odović su isplatili 55 miliona evra manje od planiranog za kapitalne investicije. Ovo kašnjenje u isplati obaveza iz kapitalnih investicija ugrožava nelikvidnost preduzeća koja izvode radove. Oni kasne sa isplatama svojih obaveza, vraćanjem kredita, a kasne zarade. Vlada postaje izvor nelikvidnosti privrede - ističe Medojević.

Dodaje da Spajić u kontinuitetu obmanjuje javnost, a sve u cilju partijske kampanje Demohrišćanske stranke.

- Uvodi opasne improvizacije u sistem javnih finansija. Za prvih devet meseci 2021. godine Majki nije izvršio obaveze iz budžeta u iznosu od 108 miliona evra. To su obaveze iz budžeta koje su planirane u budžetu za ovu godinu koji je pripremao Majki i za koji je rekao da je “najbolji u istoriji”. Ovde se ne radi o uštedama, nego o definisanim obavezama potrošačkih jedinica za finansiranje svog rada, posebnih programa, nabavki i kapitalnih investicija za 2021. godinu Ministar Majki je dužan da izvršava budžet i da omogući potrošačkim jedinicama da nesmetano realizuju svoje aktivnosti - pojašnjava Medojević.

Kako je naveo, “posebno je bila velika dreka od strane Majkija da ako se ne glasa za budžet, neće se moći isplatiti subvencije poljoprivrednicima i ostalim korisnicima”.

- Majki za prvih devet meseci je isplatio 11 miliona evra manje za subvencije. I ako su puna usta brige o siromašnima, Majki je platio 5,3 miliona manje za socijalne nadoknade. Ali je zato Majki svojim kolegama “bankarima” isplatio 8,8 miliona više za kamate. Majki nije izvršio ni plaćanja na ime transfera institucijama, NVO i javnom sektoru od preko 11 miliona evra - tvrdi Medojević.

Prema njegovim rečima, Spajić ne može svojim diskrecionim odlukama da odlučuje koje će se stavke u budžetima potrošačkih jedinica izvršavati, kad i koliko.

- Time se uvodi haos u sistem javnih finansija. Potrošačke jedinice ne mogu da planiraju svoje javne nabavke, ponuđači ne mogu da planiraju svoje ponude. Ministar postaje tačka rizika od korupcije jer isplate zavise od njega i niegovog vrlo dobrog druga Odovića. To otvara pitanja motivacije poverilaca i privatnih firmi da stimulišu ministra, kako bi njihova potraživanja bila ranije i u celosti izmirena. Uštede se rade planski, i to rebalansom budžeta koji se mora usvojiti u Skupštini. Neplaćanje obaveza države ili selektivno plaćanje je grubo kršenje Zakona o budžetu i ukazuje na moguću korupciju ili dominaciju partijskih interesa u odnosu na opšte. Privatne apoteke ne dobijaju novac za prodaju lekova na recepte, izvođači radova prekidaju radove, država sve više duguje. Ministar sam odlučuje o isplatama. I na kraju to što nije isplatio 108 miliona koje je sam planirao kao obavezu budžeta, “prikazuje” kao smanjenje deficita i “uštedu”. Izvršenje budžeta je zakonska obaveza. Ako je došlo do pada prihoda budžeta, i ne mogu da se realizuju neke planirane obaveze potrošačkih jedinica, radi se rebalans budžeta i donosi se odluka ili o smanjenju budžetskih rashoda ili o finansiranju deficita iz drugih izvora ili promenom poreske politike. Država nije igračka, a posebno javne finansije koje su najkonzervativniji deo finansijskog sistema i svaka promena mora biti dobro i pažljivo pripremljena i analizirana. Posebno u državi gde je Vlada najveći poslodavac i najveći kupac i gde se nepažljivim i hazarderskim potezima može destabilizovati i finansijski sistem i privreda u celini - zaključio je Medojević.

BONUS VIDEO: PROCURIO SNIMAK SA CETINjA - Milo i Čanak haos na Cetinju organizovali uz čivas i pivo

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega