"TO JE VIŠE OD KLASIČNE SKULPTURE": Maketa Starog Bara - nova turistička atrakcija

B.Dabić

11. 09. 2021. u 14:49

NOVA turistička atrakcija u Baru - maketa Starog Bara, rad eminentnog vajara Zlatka Glamočaka, Baranina koji godinama živi i stvara u Parizu, postavljena je na platou ispred Starobarske čaršije.

ТО ЈЕ ВИШЕ ОД КЛАСИЧНЕ СКУЛПТУРЕ: Макета Старог Бара - нова туристичка атракција

Foto: B. D.

Maketa prikazuje kompletno utvrđenje unutar zidina kao i okolinu grada, sa detaljnim prikazom kako Stari Grad izgleda danas. Narativni opis grada  urađen dvojezično kao i na   Brajevom pismu.

Umetnik  je  kazao je da mu je čast što je imao priliku da napravi delo koje predstavlja jedan deo njegovog života, detinjstva, ali i deo istorije čitavog grada.

-U pitanju je jedan veoma klasičan pristup. Maketa je rađena u glini, potom poliesteru, da bi na kraju bila izlivena u brozni. U pitanju je rad koji je dosta kompleksan. Smatram da je ovo više od klasične skulpture, ovde se radi o jednom pop-artističkom zahvatu, kazao je Glamočak, zahvalivši se svima koji su bili dio ovog projekta.

Šefica opštinske kancelarije za projekte Ana Živanović kazala da će Stari Bar kroz ovaj projekat dobiti još niz sadržaja, a da je ova maketa samo jedan od njih te da je ponosna na njenu izradu i saradnju sa Glamočakom.

Izrada makete je finansirana iz projekta FORTITUDE u okviru Programa Interreg Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Projekat FORTITUDE ukupne vrijednosti 1,6 milona evra, zajedno sprovode Opštine Bar i Herceg Novi, Gradovi Banja Luka i Karlovac uz vodeće partnerstvo Tvrđave kulture Šibenik.

Svečanom otkrivanju makete Starog grada prisustvovalij su, pored autora Glamočaka, predsednik Opštine Bar Dušan Raičević i predstavnici Opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna