U BANKROT SAMO SA LICENCOM: Završena javna rasprava o Zakonu o stečaju, izmene od sistemskog značaja za privredu

I. D. S.

08. 09. 2021. u 06:11

JAVNA rasprava o izmenama i dopunama Zakona o stečaju je završena, a u novom zakonskom rešenju u fokusu su stečajni upravnici koji će morati da polažu stručni ispit kako bi dobili licencu koju će obnavljati svakih pet godina.

У БАНКРОТ САМО СА ЛИЦЕНЦОМ: Завршена јавна расправа о Закону о стечају, измене од системског значаја за привреду

Milena Lipovina Božović, Foto Vlada CG

U Ministarstvu ekonomskog razvoja smatraju da je novi zakon o stečaju od sistemskog značaja za privredu, a njime su zadovoljni i u Udruženju pravnika. Stečajni upravnici će imati pravo i da nakon dve obnovljene licence traže izdavanje trajnog dokumenta.

Uvođenje stručnog ispita, licenci i ispita provere znanja daće dodatnu garanciju da će upravnici svoje dužnosti obavljati stručno i profesionalno, smatra predlagač. Ranija praksa da je određeni broj upravnika zatrpan brojnim stečajevima, dok većina nema nikakav angažman, ne bi više trebalo da se ponavlja. Kako sve stečajeve ne bi vodila dva-tri upravnika, ubuduće će stečajni upravnici biti birani uz pomoć algoritma Pravosudnog informacionog sistema (PRIS).

Foto Fejsbuk

Postupak oduzimanja licence moći će da pokrenu Ministarstvo pravde, Privredni sud, stranka u postupku ili drugo zainteresovano lice.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović je rekla da su tri ključne sistemske izmene Nacrta: licenciranje stečajnih upravnika, imenovanje stečajnih upravnika u stečajnom postupku i registar stečajne mase.

NAGRADE NISU OGRANIČENE

IZ Nacrta zakona brisana je odredba kojom je nagrada upravniku bila ograničena na dve i po prosečne neto zarade mesečno. Stav predlagača je da je ovo u praksi izazvalo svoju suprotnost. Pa je upravnik koji efikasno završi veoma složen postupak primao manju nagradu od nekog ko neefikasno postupa u višegodišnjem stečaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona