KNJIŽEVNI FESTIVAL „ĆIRILICOM”: Dobitnik Povelje Baćir Vuković

V. K.

03. 09. 2021. u 13:00

U OKVIRU književnog festivala „Ćirilicom”, sinoć je predsednik Opštine Budva Marko Carević uručio Povelje „Sv. Stevan Štiljanović”, nagrade festivala za 2020. i 2021. godinu.

КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ „ЋИРИЛИЦОМ”: Добитник Повеље Баћир Вуковић

Foto: Nikola Todorović

Žiri u sastavu Radomir Uljarević - predsednik, Mila Baljević - član i Petar Arbutina - član odlučio je da nagrada za 2020. pripadne pesniku Bećiru Vukoviću, uz obrazloženje:

- Bećir Vuković je već četiri decenije aktivni učesnik na književnoj sceni Crne Gore i šire i njegov glas u našoj književnosti predstavlja glas razlika, glas koji tako sistematično podriva ustaljene obrasce koji se svako malo nameću kao, navodno, jedina mogućnost poetskog govora na srpskom jeziku - istakao je Radomir Uljarević.

- Na kraju zemaljskog puta, Stevan Štiljanović potonji stići će pred presto Božije i oko glave zasijaće mu oreol. Jedno jutro odnegde iznad Pržnog, izbiće svetac ispred gore Paštrovića. Ova književna nagrada koja se dodeljuje, ukazuje na duhovno i kulturno biće srpskog naroda - rekao je Vuković, zahvalivši se na primljenoj Povelji.

Nagrada festivala za 2021. pripala je ruskom piscu Lavu Danilkinu „koji je neočekivano ušao u rusku savremenu književnost kad se činilo da je na sceni haos koji se više ne može urediti. On je dubinskim, slojevitim uvidima uspostavio red u toj velikoj književnosti i sasvim precizno ukazao na dela onih mladih pisaca koji će koju godinu ili deceniju kasnije, postati vodeći ruski pisci i doživeti slavu zajedno da Danilkinom, promoterom njihovih dela”, stoji u obrazloženju žirija.

Primajući nagradu, Danilkin je istakao:

- Ja pišem knjige koje se bave prošlošću i u kojima želim da osmislim ono što se nekada dešavalo, pri čemu ja odlično znam da je veoma teško dogovoriti se sa prošlošću, sa onim što se nekada dogodilo. Meni se čini da je najbolji način da se dogovorimo sa prošlošću, sa onim što je bilo, upravo književnost. Ja sam veoma svestan da ovu nagradu ne dobijam ja, kao ja, već kao predstavnik ruske književnosti. Hvala vam što su se u ovom gradu našli ljudi koji se zanimaju za rusku literaturu.

U nastavku večeri o stvaralačkom opusu Lava Danilkina govorio je književnik Želidrag Nikčević:

- Pred nama je dakle čovek koji je od 2000. godine svojim beskompromisnim, hrabrim, pronicljivim rukopisom, svojim estetskim sudovima, otkrivajući nove talente, osporavajući mnoge autoritete, rizikujući da bude neshvaćen, zaista formirao ukus te postsovjetske epohe. Za njega se često govori da je zakonodavac književne mode u Rusiji, da je navigator savremenih čitalaca. Danilkin je ostao slobodan tumač i kreator književnosti kojeg kulturno-političke kritike uopšte ne zanimaju.

Večeras je u okviru festivala „Ćirilicom” predstavljanje četvrtog broja Paštrovskog almanaha, sa početkom u 21 sat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave