DIJASPORA PROLAZI KROZ SITO: Proces izmena i dopuna zakona o registrima prebivališta i boravišta ulazi u završnu fazu

V. KADIĆ

10. 08. 2021. u 08:38

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da se ušlo u proces izmena i dopuna zakona o registrima prebivališta i boravišta, radi konačnog utvrđivanja tih registara i biračkog spiska.

ДИЈАСПОРА ПРОЛАЗИ КРОЗ СИТО: Процес измена и допуна закона о регистрима пребивалишта и боравишта улази у завршну фазу

Foto Predsednik.me

Predviđene izmene trebalo bi da očiste biračke spiskove od osoba koje godinama i decenijama ne žive u Crnoj Gori, a izlaze na parlamentarne izbore, donose pobede režimu Mila Đukanovića kao i na referendumu za obnovu državne nezavisnosti 21. maja 2006. godine. Iz MUP poručuju da će proces, kada bude završen, birački spisak dovesti u "uređeno stanje". Za ovaj posao podršku imaju od parlamentarne većine, dok je, s druge strane, ono izazvalo negodovanje predstavnika stranaka nacionalnih manjina koji strahuju da bi iz biračkog spiska mogli biti izbrisani upravo njihovi birači koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu.

- Uređenjem registra prebivališta skidamo najveći problem kada su u pitanju neregularnosti biračkog spiska. To su desetine hiljada ljudi. Ne zloupotrebljavaju svi biračko pravo, ne dolaze svi da glasaju. Najviše ih je bilo za referendum oko 40.000, a inače je to 15.000, a to su tri poslanička mesta u Skupštini Crne Gore - rekao je Slaven Radunović (DF).

Crnogorski zakon ne dozvoljava dvojno državljanstvo što znači da bi svi oni koji uz crnogorsko imaju i državljanstvo neke od susednih ili drugih država, a samim tim i biračko pravo u dve države, morali biti izbrisani iz crnogorskog biračkog spiska.

Član Glavnog odbora DPS Nikola Gegaj izjavio je da bi Vlada Zdravka Krivokapića trebalo da ima daleko više senzibiliteta prema manjinama i njihovim stečenim pravima uključujući i biračko pravo.

- Naša dijaspora je mnogo vezana sa matičnom zemljom, oni Crnoj Gori godišnje donesu milione evra, investicije, a i njihovim boravkom u redovnim posetama se pokazuju kao dobri potrošači - kaže Gegaj.

Foto Arhiva

 

Jedan od lidera DF Nebojša Medojević prošle godine uoči parlamentarnih izbora 30. avgusta pisao je ministru unutrašnjih poslova Nemačke navodeći da određeni broj državljana Crne Gore koji godinama i decenijama živi i radi u Nemačkoj, u organizaciji DPS i dela bezbednosnih službi, organizovano dolazi na glasanje na izborima u Crnoj Gori iako na to nemaju ustavno i zakonsko pravo. I upravo kada je to sprečeno, dogodio se poraz Demokratske partije socijalista nakon 30 godina vladavine!

Različiti aršini na delu

SULjO Mustafić (BS) potvrdio je da je više od 16.000 emigranata (njegovih sunarodnika) glasalo na referendumu 2006. godine, uključujući i stotine građana Njujorka, Čikaga i drugih gradova SAD. S druge strane, jedan od tvoraca zbornika "Bijela knjiga" Jovan Markuš koja govori o svim zloupotrebama koje su pratile referendum u Crnoj Gori kaže, za "Novosti", da za razliku od emigranata protojereju-stavroforu dr Veliboru Džomiću nije bio dozvoljen upis u birački spisak!

- Iako je on do referenduma već živeo i radio sa porodicom osam godina u Crnoj Gori - podseća Markuš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!