NOVA PRAVILA U CRNOJ GORI: Evo šta je od sada potrebno za ulazak u ugostiteljske objekte

I. D. STOJADINOVIĆ

31. 07. 2021. u 09:35

ZA ulazak u unutrašnjost objekta sada je potebna potvrda o vakcinaciji, preležanom korona virusu, negativan PCR test ili brzi antigenski test.

НОВА ПРАВИЛА У ЦРНОЈ ГОРИ: Ево шта је од сада потребно за улазак у угоститељске објекте

Foto: Depositphotos

To pravilo važi za goste, ali i za sve zaposlene u ugostiteljstvu. Digitalna kovid-potvrda kojom će se ovi uslovi proveravati danas će moći da se preuzme onlajn, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Novim merama protiv širenja virusa korona koje su juče stupile na snagu, a važiće do 20. avgusta, za ulazak u unutrašnjost ugostiteljskih objekata i noćne klubove i diskoteke, neophodno je da osoba ispunjava jedan od četiri uslova - poseduje dokaz da je u celosti vakcinisana ili je primila prvu dozu, ima negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, dokaz da je prebolovala kovid-19 ili negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati. Isti uslov moraju da ispune i svi zaposleni u ugostiteljstvu, saopštio je direktor Instituta za javno zdavlje, Igor Galić i dodao da maloletni neće biti u obavezi da ispunjavaju pomenute uslove, osim pri ulasku u diskoteke ili noćne klubove.

Foto Press

Pod istim uslovima dozvoljava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom, dok se masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se kontrolišu na ograničenom prostoru putem nacionalne kovid-potvrde, kao što su "Bokeška noć", karnevali i slično, odlažu do 20. avgusta.

Kako je naveo Galić, vlasnici objekata u obavezi su da odrede osobu koja će kontrolisati posedovanje dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Novina u donošenju mera za sprečavanje zaraze je i to da će ih ubuduće donositi Vlada.

Ipak, kako su objasnili, Ministarstvo zdravlja, na predlog IJZCG, može i narediti mere za zaštitu građana od zarazne bolesti, ali će o svim suštinskim odlukama morati da se izjasni kompletna Vlada.

Najkasnije do ponedeljka biće dostupno i preuzimanje Nacionalne digitalne potvrde preko portala ezdravlje, a koja će sadržati podatke o primljenoj jednoj ili dve doze vakcine, potvrdu o negativnom PCR testu koji nije stariji od 72 sata, pozitivnom PCR testu koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana, te negativnom brzom antigenskom testu koji nije stariji od 48 sati.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić naglasio je da će važiti i potvrde koje su se do sada izdavale, da njihovo skeniranje traje dve sekunde, kao i da će od danas biti moguće i online preuzimanje. D odao je da će nacionalnu kovid-potvrdu koja se izdaje na vakcinalnom punktu ili kod izabranog lekara ubuduće dobijati svi koji se vakcinišu. 

Foto Arhiva

PAMETNI TELEFON - SKENER

- S OBZIROM na to da se vlasnici ugostiteljskih i sportskih objekata pitaju kako će da proveravaju potvrde - treba im pametan telefon sa kamerom ili besplatna aplikacija za očitavanje QR koda. Kada kameru približite QR kodu, prikazuje se link koji otvara e-zdravlje, na kom se zelenom bojom potvrđuje da ispunjavate makar jedan od četiri tražena uslova. QR kod važi uz lični identifikacioni dokument - objasnio je Sekulić.

* * * * * * *

RAZMATRAJU SE NOVA PRAVILA ZA ONE KOJI NISU PELCOVANI, A ZBOG KORONE ODSUSTVUJU SA POSLA

NEVAKCINISANIMA NIŽA PLATA ZA VREME BOLOVANjA

U MINISTARSTVU zdravlja nisu razmišljali o opciji da kovid-pacijenti koji nisu vakcinisani sami snose troškove lečenja, ali se razmatra da li će bolovanje za obolele koji nisu primili vakcinu i dalje biti plaćeno u punom iznosu.

Kako je kazala ministarka Jelena Borovinić Bojović, trenutno se razmatra opcija da bolovanje za inficirane korona virusom koji nisu vakcinisani, a koje je sada 100 odsto plaćeno, ubuduće bude na nivou kao za one koji se razbole od nekih drugih bolesti. O tome su, kako je kazala, razgovarali, ali još nije donesena odluka.

Jelena Borovinić Bojović, Foto Vlada CG

Ukoliko bi se usvojile pomenute izmene, nevakcinisani koju su na bolovanju zbog infekcije kovid 19 primali bi platu umanjenu za 30 odsto. Na osnovu važećih propisa, Fond za zdravstveno osiguranje poslodavcima refundira isplaćenu naknadu zarade u visini 70 odsto od osnova za naknadu, a najviše do iznosa koji ne može biti veći od jedne prosečne zarade zaposlenih u Crnoj Gori u prethodnoj godini.

Borovinić Bojovićeva ističe da mere i pravila nisu održiva, ukoliko se ne poštuju. Ona smatra i da uvođenje obavezne digitalne potvrde ne opravdava optužbe na račun Vlade da su nevakcinisani građani diskriminisani, te poručila da nadležni vode kampanju koja ne podrazumeva prisilu.

- Vakcina je dobrovoljna, ona mora da bude individualna odluka. Nisam pristalica toga da se nešto radi na silu, ali moramo približiti građanima koliki je značaj masovne vakcinacije - pojasnila je ona.  I. D. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)