"AERODROMI" U MINUSU: Ministarstvo kapitalnih investicija o poslovanju državnih firmi

Z. Z.

29. 07. 2021. u 06:34

NAJVEĆI gubitnik u prvom kvartalu ove, ali i tokom prethodne godine su "Aerodromi" i to ne samo zbog kovida, već i prispelih potraživanja po sudskim odlukama.

АЕРОДРОМИ У МИНУСУ: Министарство капиталних инвестиција о пословању државних фирми

Foto: Depositphotos

Ta kompanija samo po tužbama zaposlenih isplatila je više od 14 miliona evra. Pored "Aerodroma" negativno su poslovale "Crnogorska" i "Barska plovidba", železnička preduzeća, "TO Montenegro", dok su pozitivne poslovne rezultate zabeležili Elektroprivreda i crnogorski elektrodistributivni i elektroprenosni sistem.

U izveštaju o poslovanju 20 preduzeća koja su u državnom vlasništvu obrađeni su i podaci o broju zaposlenih, pa prema toj analizi najviše ih je u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, više od 1.300. Slede Eletroprivreda koja upošljava 968 radnika, Rudnik uglja - 809, "Aerodromi" - 740, Železnička infrastuktura - 366 radnika. Analizirane su i prosečne zarade. Najveća je u nacionalnoj avio-kompaniji 1.400 evra, najniža u Železničkoj infrastrukturi - 428. U narednom periodu, najavio je ministar Mladen Bojanić, posebno će se razmotriti visina nadokanada u upravnim odborima.

- Cilj nam je da se te nadoknade vežu za poslovanje kompanija, da budu manje-više unificirane, ali da država kao osnivač i većinski vlasnik ima mogućnost da na kraju odredi bonuse - reko je Bojanić.

On je potvrdio da će dug po osnovu kredita za "Barsku" i "Crnogorsku plovidbu" platiti država. Kaže pregovori su u toku.

- Resor finansija pregovara sa kineskom Eksim bankom i očekujemo da će ubrzo biti poznat ishod tih pregovora - rekao je ministar kapitalnih investicija.

Poručio je da se nije odustalo od davanja u zakup aerodroma u Tivtu i Podgorici. Kako je rekao pregovori sa tri ponuđača biće nastavljeni. Najavio je i skoro raspisivanje konkursa za izbor izvršnog direktora u Luci "Bar".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna